Borhotul din piața Alexandru cel Bun! Vânzătorii de struguri au transformat zona într-un peisaj sinistru. Cristinel Stărică a găsit soluția: răbdarea

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 08 oct. 2020

De mai bine de trei săptămâni, în parcarea din Piața Alexandru cel Bun din Iași vin zeci de comercianți și producători de struguri. Astfel, pe strada din zonă, zeama care se scurge de sub sutele de lăzi de struguri lasă o mizerie de nedescris, pentru tot mai mulți trecători și locuitori mirosul fiind de nesuportat

An de an, comercianții și producătorii de struguri vin în Piața Alexandru cel Bun din Iași pentru a-și vinde marfa. Sute de lăzi de struguri sunt aduse pentru mai bine de o lună în zona Podul de Piatră. În tot acest timp se creează foarte multă mizerie și un disconfort atât pentru trecători, cât și pentru locuitorii care trebuie să suporte zile la rând dezastrul. Strugurii sunt vânduți în saci de plastic de la primele ore ale dimineții, când valurile de clienți ieșeni aglomerează și mai mult strada de sub pasajul Alexandru cel Bun, în spațiul destinat parcării mașinilor. Pentru că o parte dintre ei se poziționează și pe străzile care duc spre zona de blocuri, zi de zi locuitorii se plâng de situația cu care se confruntă.

Comercializarea strugurilor în zona Podul de Piatră durează încă două săptămâni

Problema cu care se confruntă locuitorii din zona Alexandru cel Bun este cunoscută de administratorii piețelor din Iași, dar nimeni nu vrea să facă nimic pentru a rezolva situația. Nici nu este de mirare din moment ce piețele din Iași arată jalnic, nefiind inițiat nici măcar un proiect de modernizare în ultimii ani. Cristinel Stărică, directorul Ecopiața, cercetat într-un dosar penal cu bani negri încasați de administratorii piețelor, ridică din umeri și cere răbdare. Acești comercianți vin din județul Iași, dar și din alte zone ale țării, cum ar fi județul Vrancea. Problema cea mai mare este că se formează o suprafață cleioasă pe străzi care adună mizerie, insecte și încurcă trecătorii care merg grăbiți prin zonă.

„Ori de câte ori este nevoie, o cisternă cu apă spală strada. Nu pot să cer zilnic vânzătorilor, care aduc poate cu tonele struguri, să își încarce și să descarce marfa ca să se poată spăla întreaga zonă, ar fi mult prea dificil pentru ei. Le-am pus la dispoziție comercianților acel spațiu pentru a evita astfel de situații în cadrul pieței, unde se vând și alte tipuri de marfă. Situația va mai dura aproximativ două săptămâni, timp în care trebuie să fim înțelegători. Este normal ca de la aceste cantități de struguri să fie astfel de neplăceri”, a explicat Cristinel Stărică, directorul Ecopiața SA Iași, plătit regește cu peste 13.000 de lei pe lună, doar ca să nu facă nimic.

Piețele din Iași vor fi controlate de inspectorii Direcției Agricole

În schimb, în această perioadă, piețele din Iași vor fi controlate de inspectorii Direcției Agricole care vor verifica atât producătorii de fructe și legume din județ, cât și comercianții care vin din alte zone din țară în piețele din Iași. Numărul controalelor efectuate de Direcția Agricolă Iași la operatorii economici s-a redus semnificativ din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, dacă aceste controale erau efectuate frecvent, mai ales pe timpul verii, inspectorii le-au reluat în această perioadă. Aceștia vor controla atestatele de producător, documentele privind proveniența mărfii, etichetarea produselor sau cum sunt depozitate fructele și legumele.

Inspectorii Direcției Agricole Iași au aplicat amenzi în valoare de 20.000 de lei, în anul 2020

Pe de altă parte, inspectorii din cadrul Direcției Agricole Iași au efectuat verificări și în domeniul viniviticol, la magazinele unde se comercializează îngrășăminte, în domeniul ecologic sau în industria alimentară, zootehnie și depozitele de cereale. Totodată, au verificat și documentele deținute de operatorii economici vrac, dar și condițiile de comercializare a acestor produse. Nu au fost descoperite nereguli în urma controalelor efectuate de Direcția Agricolă Iași. De asemenea, inspectorii au mai verificat și magazinele din Iași care comercializează vinuri și au recoltat 37 de probe de vin vrac pe care le-au trimis la laborator pentru a fi verificate. Rezultatele la aceste probe au arătat că vinurile pot fi consumate.