Bombă imobiliară, în Copou! Celebră clădire din Iași, cumpărată de membrul unei mari familii din Moldova, demolată parțial – GALERIE FOTO, EXCLUSIV
Moment important pe piața imobiliară din orașul Iași! Celebră clădire din Iași, respectiv din zona Copou, cumpărată de membrul unei mari familii din Moldova, demolată parțial. Fostul sediu al Institutului de Arheologie din Iași, strada Lascăr Catargi, nr. 18, va intra în reabilitare, consolidare, demolare parțială imobil C1 și transformare pod în spațiu locuibil la imobil existent, realizare împrejmuire și amenajare cale de acces auto și la garajul existent, demolare corp C2. Imobilul a fost cumpărat, în 2021, de Șerban Dimitrie Sturdza, urmaș al celebrei familii de boieri
Bombă pe piața imobiliară din orașul Iași! Cunoscută clădire din Iași, cumpărată de membrul unei mari familii din Moldova, demolată parțial. Fostul sediu al Institutului de Arheologie din Municipiul Iași, strada Lascăr Catargi, nr. 18, va intra în reabilitare, consolidare, demolare parțială imobil C1 și transformare pod în spațiu locuibil la imobil existent, realizare împrejmuire și amenajare cale de acces auto și la garajul existent, demolare corp C2. Imobilul a fost cumpărat, în 2021, de Șerban Dimitrie Sturdza, urmaș al celebrei familii de boieri.
Celebră clădire din Iași, cumpărată de membrul unei mari familii din Moldova, demolată parțial
În joc sunt o clădire și un teren de milioane de euro, miză a unei afaceri imobiliare spectaculoase. Astfel, clădirea fostului sediul al Institutului de Arheologie din Iaşi a fost cumpărată, în 2021, de Șerban Dimitrie Sturdza. Este un nume destul de cunoscut poporului român. Acesta își are originile într-una dintre cele mai importante familii nobiliare române. Nepot la a cincea generaţie în descendenţă directă din domnitorul Mihail Sturdza, prinţul Şerban Dimitrie Sturdza este cunoscut datorită tenacităţii cu care s-a luptat de-a lungul anilor pentru revendicarea averii familiei sale.
Deşi îşi făcuse un nume peste graniţe şi o carieră frumoasă, descendentul lui Dimitrie Sturdza (bunicul) şi al lui Ion Mihail Sturdza (tatăl) a revenit în ţară, în urmă cu mai bine de 14 ani, pentru a recupera ceea ce a intrat în posesia statutului în 1948. Nu se cunosc detalii legate de modul în care acesta a cumpărat imobilul. Cu toate acestea, atât construcția, cât și terenul sunt estimate la câteva sute de mii de euro.
Pasivitatea unor instituții au degradat multe simboluri valoroase ale Iaşului
Interesele imobiliare şi financiare, precum și pasivitatea unor instituţii, au degradat multe simboluri valoroase ale Iaşului. Cel mai important Institut de Arheologie din ţară, unde se află obiecte de o valoare istorică inestimabilă, a devenit, din anul 2021, o simplă amintire. În urma unui proces de revendicare ce a durat peste zece ani, un proprietar pe care nimeni nu-l cunoaşte a obţinut clădirea, prin decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme. Cercetătorii de la Institut considerau că totul se petrece din cauza intereselor mafiei imobiliare. Obiecte istorice remarcabile şi artefacte vechi de mii de ani au fost mutate tocmai în zona industrială a oraşului.
Chiar dacă a fost una dintre clădirile şi instituţiile simbol ale Iaşului, Institutul de Arheologie, situat în centru, se degradează pe zi ce trece, ajungând o ruină. Cu toate că Iaşul este considerat capitala culturală a României, marile monumente şi clădiri riscă să devină o banală amintire. Astfel, imobilul Institutului de Arheologie arată ca după un bombardament. Deşi are aproximativ un secol de când a fost construită, clădirea unde au activat marii cercetători şi istorici ai ţării, precum Vasile Pârvan, Orest Tafrali, Ion Nestor, Vladimir Dumitrescu sau Mircea Petrescu-Dîmbovița, se degradează şi riscă să se dărâme. Pereţii cojiţi, acoperişul căzut, o întreagă structură şubrezită, geamurile crăpate, lemnul putrezit şi buruienile se observă cu ochiul liber. Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că zeci de cercetători, profesori, studenţi şi doctoranzi au lucrat sau studiat acolo.
Așadar, o clădire și un teren de milioane de euro sunt miza unei afaceri imobiliare spectaculoase, existând și un proiect de reabilitare, consolidare și demolare parțială a acestora.