Bolnavii de cancer din Germania au de suferit din cauza pandemiei
Bolnavii de cancer din Germania au de suferit din cauza pandemiei. Până la jumătatea lunii iunie, aproape 50 000 de operații pentru tratatarea cancerului au fost amânate în Germania din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Această declarație a fost făcută luni, de șeful Organizației germane de ajutorare pentru bolnavii de cancer.
Un număr mare de bolnavi de cancer sunt afectați
Acest număr uriaș reprezintă doar un sfert din operațiile care ar fi trebuit făcute în tot acest timp. Conform lui Gert Nettekoven, a fost redus numărul de intervenții în această perioadă, pentru a limita numărul de infectări.
„Măsurile de sprijin pentru pacienţii cu cancer, de la îngrijirea psihosocială până la cea paliativă au fost reduse în spitale, uneori radical”, a spus Nettekoven.
De asemenea, măsurile terapeutice și de diagnostic din cadrul cabinetelor medicale au fost amânate.
„Asta ar putea duce într-un anumit punct la o situaţie care să le ameninţe viaţa pacienţilor de cancer”, a adăugat Nettekoven.
Nettekoven respinge acuzațiile
Acest declin nu reiese din ideea că pacienții ar fi stat la domiciliu de frica de a se infecta cu noul coronavirus, spune Nettekoven.
„Dacă 50.000 de operaţii au fost anulate, asta nu are nimic de a face cu pacienţii care nu merg la spital”, a spus el.
Cu toate că lucrurile nu mai sunt atât de grave în ultima vreme, există o limită în ceea ce privește condițiile. Conform lui Nettenkoven, există teama că pacienții vor fi diagnosticați mult prea târziu cu boala cruntă numită cancer.
„Asta afectează şi diagnosticarea timpurie a cancerului. Ne temem că în perioada următoare vom fi confruntaţi cu pacienţi care au fost diagnosticaţi foarte târziu”, a mai spus Nettekoven.”
Care este situația României în momentul de față
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a ţinut să precizeze că abia mâine vom avea un rezultat real. Deşi numărul a fost în creştere, nu ne aflam în colaps medical. În ceea ce priveşte numărul persoanelor aflate la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, numărul acestora nu a depăşit cifra de 250.
„Rămânem la 1,1 (n.r., rata de persoane infectate de o singură persoană) o , depinde de valorile pe care le vom avea în zilele următoare. Astăzi vom avea un număr mai mic de cazuri fiindcă au fost mai puține recoltări și testări. Mâine fiind marți, vom avea recoltările și testările de astăzi și vom avea un impact mai real”, a spus Nelu Tătaru, întrebat despre situația epidemiologică a României.
„Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de persoane în ATI, adresabilitatea la UPU este încă acceptabilă. Îi avem pe cei care sunt în acest moment asimptomatici sau simptome ușoare, mulți dintre ei au solicitat externarea. Sunt locuri în spitale”, a asigurat Tătaru.
Raed Arafat a spus săptămâna trecută că „pragul de alarmă” în epidemia de coronavirus este atingerea unui număr de 400-500 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă.
Cazuri șocante de pacienți asimptomatici
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a vorbit despre un caz șocant al unui pacient asimptomatic infectat cu coronavirus. Acesta a spus că persoana care avea simptome minore s-a externat la cerere în urmă cu șapte zile. În prezent se află internat la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Acesta este intumbat.
„Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la «Colentina», cu simptome minore, la data de 6 (iulie – n.red.), acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee (incapacitatea de a respira normal – n.red.), cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos și s-a trimis de la Terapie Intensivă ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu”, a relatat Raed Arafat.
Pentru a accentua riscurile la care se supun pacienții asimptomatici care preferă să se externeze, acesta a prezentat încă un caz grav. O persoană care a preferat să nu fie supravegheat în spital, a fost găsit în urmă cu puțin timp în locuință în stop cardiac.
„Pe altul, acum o zi sau două, tot același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că că starea lor se agravează, se țin până în ultimul moment, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm”, a adăugat secretarul de stat.