Bolile tomatelor imagini. Cum să-ți salvezi recolta într-un timp scurt

de: BZI.ro
13:47, 08 sept. 2022

În seră și câmp deschis, bolile tomatelor ca în imagini sunt extrem de frecvente. Tufa de tomate este adesea afectată de boli. Unele dintre ele suferă din cauza dăunătorilor, în timp ce altele suferă din cauza nerespectării regulilor tehnologiei agricole sau a consecințelor vremii nefavorabile.

Oricare dintre aceste motive poate avea consecințe groaznice asupra recoltei tale. Prin urmare, este atât de important să identificați boala la timp și să începeți tratamentul. Desigur, acest lucru nu este atât de ușor de făcut pe teren, deoarece mulți agenți patogeni sunt camuflați. În cele ce urmează vei reuși să identifici cele mai comune semne ale bolilor fungice, virale, bacteriene și a altor boli care vă pot ataca plantele. Și, de asemenea, veți afla despre măsuri pentru combaterea lor.

Dacă semnele apar la începutul sezonului de vegetație, este posibilă o pierdere completă a culturii

Bolile tomatelor imagini. Ce afecțiuni semnalează petele maronii pe frunze, tulpini și legumă

Când folosiți substanțe chimice, amintiți-vă că roșiile pot fi consumate doar la 3-4 săptămâni după ultimul tratament. Pe frunze și tulpini se formează necroze brune cu margine deschisă. Pe reversul plăcilor de frunze, pe vreme umedă, se observă o acoperire albicioasă. Planta se usucă. Fructele din interior sunt acoperite cu pete maro și putrezesc.

Phytophthora a tomatelor este o boală fungică cauzată de ciupercile microscopice Phytophthora infestans. Boala se activează pe vreme umedă, îndeosebi este periculoasă în a doua jumătate a verii, când temperaturile nocturne devin mult mai scăzute decât cele din timpul zilei.

De asemenea, dezvoltarea bolii este influențată de ceață și rouă

De asemenea, dezvoltarea bolii este influențată de ceață și rouă. În zona de risc sunt roșiile aflate în câmp deschis și sere fără încălzire. După înfrângerea frunzelor și tulpinilor de phytophthora, boala trece la legume și le face improprii pentru consum.

Dacă semnele apar la începutul sezonului de vegetație, este posibilă o pierdere completă a culturii. Boala se răspândește foarte repede, mai ales pe vreme umedă. Phytophthora infectează, de asemenea, cartofii, vinetele, ardeii dulci și alte Solanacee.

Cum să previi dezvoltarea unor probleme la plante. Metode chimice pentru a scăpa de stratul negru de pe rasad

Pentru a preveni phytophthora, pulverizați plantațiile cu Abiga-Peak, Consento, Revus sau alte preparate fungicide. Repetați tratamentul la fiecare 10 zile. În caz de deteriorare gravă a tufișurilor, utilizați fungicide Kuprolux sau Famox.

Pe frunze și tulpini se formează necroze brune cu margine deschisă

Chiar înainte de coacerea roșiilor folosiți preparate biologice Fitosporin-M și Gamair. Dacă fructele încep să devină negre, îndepărtați roșiile necoapte care au supraviețuit și scufundați timp de un minut în apă fierbinte 50°C. Apoi se usucă și se pune într-o cutie pentru coacere.

Dacă pe frunze și tulpini se observă pete de până la 1,5 cm lungime, uneori cu un strat negru trebuie să acționezi rapid. Leziunile se formează cel mai adesea de-a lungul marginilor frunzei. Apoi petele cresc și se îmbină. Tulpinile crapă, iar fructele se ulcerează cu pete uscate întunecate. Aceste simptome ale plantei semnalează alternarioza.

Alternarioza atacă plantele imediat după plantarea răsadurilor de roșii în sol deschis sau într-o seră. Ciuperca iubește vremea uscată și caldă, prin urmare este deosebit de periculoasă pentru plantele din sere de sticlă. Toate părțile tufișului sunt afectate, iar în absența tratamentului, pierderile de recoltă sunt de până la 85%. Fructele din tufișurile infectate nu sunt supuse depozitării. Boala se transmite cu ușurință la cartofi și invers, așa că este mai bine să nu o plantezi lângă roșii.

Bolile tomatelor ca în imagini pot fi tratate dacă pulverizați tufișurile afectate cu o soluție de Ordan 0,4-0,5%. De asemenea, fungicidele s-au dovedit eficiente în lupta împotriva alternariozei Profit Gold, Skor, OxyHOM și Proton. Procesați plantele conform instrucțiunilor la fiecare 7-10 zile până când semnele bolii dispar.

Când folosiți substanțe chimice, amintiți-vă că roșiile pot fi consumate doar la 3-4 săptămâni după ultimul tratament