Bolile de inimă sunt o problemă gravă pentru întreaga omenire
Conform statisticilor, bolile de inimă se află pe primul loc printre alte afecțiuni fatale. De aceea, astfel de boli trebuie tinute sub control. Mai mult, este important ca atenția asupra acestei probleme să fie arătată nu numai de oamenii de știință și medici, ci și de restul oamenilor. Pentru fiecare 100.000 de persoane, numărul deceselor în fiecare an din cauza infarctului miocardic este de 330 de bărbați și 154 de femei.
În fiecare an, 17,9 milioane de oameni părăsesc această lume din cauza bolilor de inima. Majoritatea deceselor sunt cauzate de boli ischemice și hipertensiune arterială, care provoacă complicații sub formă de accident vascular cerebral cu infarct.
Boala ischemică este considerată una dintre cele mai periculoase boli, reprezentând un procent destul de mare de decese. Se dezvoltă sub influența diferiților factori, inclusiv hipertensiune, fumat, colesterol ridicat, ereditate și activitate fizică redusă.
Datorită îngustării lumenului în arterele coronare, se formează cheaguri de sânge, care la rândul lor provoacă infarct miocardic, care este însoțit de tulburări ale ritmului cardiac.
Hipertensiunea arterială este, de asemenea, o boală foarte frecventă (aproximativ 25% din cazuri în rândul bolilor de inimă). Inițial, inima se obișnuiește cu creșterea presiunii prin creșterea masei musculare și a forței. Cu toate acestea, cu o presiune destul de mare și o hipertensiune prelungită, acest organ începe să slăbească treptat, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. De asemenea, hipertensiunea provoacă adesea boli coronariene și accident vascular cerebral.
Cauzele bolilor de inimă
Există multe motive pentru apariția și dezvoltarea bolilor de inimă, dintre care unele depind în mod direct de persoana însăși, de stilul său de viață. Datorită eforturilor constante de confort, corpul uman este slăbit. Deși în lumea modernă oamenii sunt obligați să fie în permanență în mișcare, din punct de vedere fizic, nu se mișcă prea mult. Muschii care sunt lipsiți de stres constant încep să piardă treptat eficiența și să slăbească. Acest lucru se aplică și sistemului circulator. Fără activitatea fizică necesară, atât inima, cât și vasele de sânge slăbesc.
Datorită unei vieți sedentare, metabolismul este întrerupt, ceea ce provoacă defecțiuni ale diferitelor sisteme ale corpului. Este adesea observată apariția excesului de greutate, care afectează, de asemenea, negativ munca inimii.
Mai mult, funcționarea sa depinde foarte mult de respirație. Cea mai importantă funcție a sângelui este de a furniza organismului oxigen, prin urmare, atunci când funcționarea organelor respiratorii este perturbată, apar probleme cu circulația sângelui. Aici este necesar să spunem separat despre obiceiurile proaste acum foarte obișnuite ale multor oameni – fumatul. Pe lângă faptul că fumul de țigară este dăunător plămânilor, atunci când nicotina pătrunde în fluxul sanguin, provoacă constricții sau spasme ale vaselor periferice, ceea ce împiedică circulația sângelui.
De asemenea, starea psihologică a unei persoane joacă un rol la fel de important pentru sănătate. Stresul constant și suprasolicitarea afectează negativ sistemul cardiovascular.
Desigur, există și alte cauze ale bolilor de inimă. Cu toate acestea, este o veste bună că, recent, cifrele sunt din ce în ce mai mici datorită ultimelor descoperiri și evoluții medicale. Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să rezolve eficient astfel de probleme, oferind medicamente eficiente și alte tehnici care permit eliminarea simptomelor alarmante în timp.