Boli de piele la copii. Afecțiuni frecvente, simptome și imagini
Printre cele mai frecvente boli de piele la copii se numără varicela, rujeola, rubeola și acneea neonatală. Pentru a le recunoaște mai ușor, în acest articol ți-am pregătit câteva imagini cu cele mai întâlnite afecțiuni pe care le fac cei mici.
Bolile copilăriei sunt o teamă pentru orice părinte. De regulă, acestea se manifestă prin bubițe roșii, mâncărime, febră și stare generală alterată. Odată contactate, aceste boli determină imunitate pe viață și nu necesită administrarea antibioticelor. Cu toate acestea, foarte multe dintre afecțiunile despre care vom discuta în rândurile care urmează, sunt contagioase încă din perioada premergătoare erupției. Acest lucru face ca oamenii din jur (care nu au contactat boala) să fie contaminate înainte de apariția simptomelor.
Fiindcă sunt dificil de deosebit, ți-am pregătit câteva poze cu bolile de piele întâlnite la copii.
Boli de piele la copii. Imagini care să te ajute să recunoști cele mai frecvente afecțiuni
Cele mai întâlnite boli de piele la copii sunt: varicela, rujeola (pojarul), rubeola, eritemul infecțios, acneea neonatală, eritemul toxic și Roseola Infantum.
Varicela
Varicela, cunoscută de majoritatea oamenilor ca vărsatul de vânt, este o afecțiune foarte contagioasă a copilăriei. Aceasta se manifestă ca erupție cutanată sub formă de vezicule. Inițial, erupția apare pe piept, spate și față, iar mai apoi se răspândește pe întreg corpul, determinând apariția a 250-500 de vezicule însoțite de prurit (mâncărime).
Rujeola (pojarul)
Rujeola sau pojarul reprezintă o infecție virală foarte contagioasă, caracterizată de o erupție cutanată, însoțită de simptome asemănătoare răcelii. De asemenea, boala poate prezenta febră, tuse seacă, secreții nazale apoase, durere de gât și conjuctivită. Poate să apară și semnul Koplik, care se manifestă prin puncte albe cu centrul alb-albăstrui în cavitatea bucală. În ultima etapă a bolii apare erupția cutanată, sub forma unor pete roșii de mici dimensiuni, care pot prezenta ușoare denivelări.
Rubeola
Rubeola este o boală contagioasă cauzată de un virus. Aceasta se manifestă prin stare subfebrilă, cefalee, înroșire ușoară la nivelul ochilor (conjuctivită, înroșire a albului ochilor), disconfort general, ganglioni limfatici inflamați și mărți, tuse și rinoree (scurgere de mucozităţi nazale).
Eritemul infecțios
Eritemul infectios reprezintă o infecţie virală, a cărei apariție este determinată de parvovirusul B19. Se mai numeşte şi boala „obrajilor pălmuiţi”, ca urmare a eritemului caracteristic de la nivelul feței. Alte simptome sunt: febra ușoară, rinoreea, obstrucția nazală, durerea în gât, durerea de cap, durerea abdominală, durerile musculare și astenia.
Acneea neonatală
Acneea neonatală este un tip de acnee întâlnit la nou-născuți, adică la bebelușii care au până la o lună. Afecțiunea se manifestă, de regulă, începând cu a doua săptămână de viață prin papule (proeminente mici rotunde rosiatice) și pustule (papule ce au continut purulent).
Eritemul toxic
Eritemul toxic al nou-născutului constituie o afecțiune dermatologică, ce apare în perioada neonatală (în primele 2-14 zile după naștere) și se caracterizează prin apariția unei erupții tegumentare discrete, sub aspectul unor macule eritematoase, însoțite de edem și urticarie.
Roseola Infantum
Roseola Infantum este o infecţie virală contagioasă, care afectează frecvent sugarii şi copiii mici. Principalele manifestări sunt febra crescută şi erupţia cutanată.