Boli ale sistemului digestiv. Cum să previi apariția unei astfel de afecțiuni
În lumea modernă a ecologiei proaste, tot mai multe persoane suferă de boli ale sistemului digestiv. Uneori, simptomele precum greața, arsurile la stomac, amărăciunea în gură, durerea abdominală, tulburările de scaun, balonarea nu ne mai emoționează și adesea vă obișnuiți cu ele și considerați acest lucru o normalitate. Dar multe boli, în stadiul inițial, bolile sunt aproape asimptomatice și se manifestă în episoade rare.
Dându-ți seama că ceva nu este în regulă, ne este frică să mergem la medic, gândindu-ne, mai degrabă că aș merge la farmacie pentru a obține un sfat pentru o pastilă pentru a scăpa de balonare. Dar aceasta este o abordare fundamental greșită, care poate duce la dezvoltarea unor boli cronice severe, care reduce semnificativ calitatea vieții.
Boli ale sistemului digestiv. Când trebuie să apelezi la un medic
Bolile sistemului digestiv sunt atât de frecvente încât fiecare persoană îi întâlnește manifestările cel puțin o dată în viață. Printre bolile tractului digestiv, liderii de necontestat sunt procesele inflamatorii ale diferitelor sale departamente, care au un curs acut sau cronic.
De cele mai multe ori, se manifestă inflamația esofagului, a stomacului, duodenului, ficatului, pancreasului și a vezicii biliară. De asemenea, canalele precum colecistita și colangita, intestinul subțire și gros pot fi afectate. Ele, la rândul lor, provoacă modificări ale membranei mucoase a organelor, ale funcției lor motorii și duc la apariția ulcerelor stomacale și duodenale. O problemă serioasă a societății moderne este disbacterioză intestinală, care apare la marea majoritate a oamenilor, inclusiv la nou-născuți.
Bolile stomacului, pancreasului, intestinelor sunt adesea cauza principală a multor boli ale pielii și metabolismului. Multe boli cronice ale sistemului digestiv, care necesită ulterior intervenție chirurgicală, sunt cauzate de neglijarea sau subtratarea unei afecțiuni acute.
Prin urmare, apariția oricărei manifestări patologice în sistemul digestiv ar trebui să servească drept semnal pentru un apel imediat la un specialist gastroenterolog. În tratamentul bolilor sistemului digestiv, pacientul va necesita respectarea strictă a regimului de tratament și a dietei.
Cum să eviți manifestarea unei afecțiuni ale sistemului digestiv
Pentru a evita o afecțiune a sistemului digestiv pune-ți dieta în ordine. Mănâncă mai des, dar în porții mai mici, asigură-te că iei micul dejun, nu sări peste mese. Asigurați-vă că vă spălați bine mâinile și toate alimentele înainte de a mânca pentru a-ți proteja corpul de bacteriile patogene. De asemenea, este indicat să consumi mai multe alimente care scad trombocitele.
De asemenea, este foarte important să mănânci corect. Redu consumul de alimente grase, afumate, prăjite, sărate, afumături, beți cât mai puține băuturi carbogazoase. Dimpotrivă, crește doza de fibre din dietă, acestea se regăsesc în cereale, pâine cu tărâțe, legume și fructe. Consumă cât mai multe salate proaspete, alimente cu fibre grosiere, sărate cu moderație. Încearcă să folosești mai puțin oțet și ingrediente similare la gătit.
Nu mânca în exces. Nu te forța să mori de foame, mănâncă corect și ordonat. De asemenea, este important să-ți controlezi greutatea. Renunță la alcool sau redu la minimum consumul acestuia. De asemenea, este bine să renunți la fumat.
Dacă ai diabet, ține diabetul sub control. Urmează toate recomandările medicului tău, mănâncă corect, monitorizează-ți cu atenție starea de bine, controlând nivelul zahărului din sânge. Dacă ai dureri în organele digestive, consultă imediat medicul pentru a evita complicațiile.
Pentru a evita manifestarea unei boli ale sistemului digestiv învață să controlezi stresul. Mișcă-te mai mult, încearcă să nu fii nervos, învață să faci față stresului, dormi suficient și relaxează-te. Astfel de măsuri nu numai că afectează în mod indirect sănătatea sistemului digestiv, dar vă îmbunătățesc și sănătatea generală.