Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea pierd milioane de euro în afacerea Nordis! Adevărul din spatele investiției controversate în sute de apartamente din Mamaia

de: cristian.george
09:48, 09 oct. 2024

Milioane de euro pierdute de controversații oameni de afaceri ieșeni Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea în afacerea Nordis. Aceștia au investit banii în cumpărarea a câtorva sute de apartamente în Mamaia, dar insolvența firmei le dau mari bătăi de cap. Băncile bat la ușă pentru că apartamentele cumpărate de aceștia au fost luate, parțial, printr-un împrumut de 6 milioane de euro.

O investigație recentă făcută de Recorder lovește indirect și în Iași. Jurnaliștii de la Recorder au arătat că Nordis este o țeapă de proporții, cea mai mare țeapă imobiliară, iar în spatele acestei afaceri se află Laura Vicol, parlamentar PSD și, până ieri, șefa Comisiei Juridice din Parlament.

Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea pierd milioane de euro în afacerea Nordis

Afacerea Nordis pare să fie un capăt de linie pentru afaceriștii ieșeni Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea care pierd milioane de euro odată cu insolvența firmei menționate mai sus. Controversații oameni de afaceri ieșeni sunt cei mai mari investitori în complexul imobiliar ridicat în Mamaia, cumpărând 181 de apartamente. Băncile le bat la poartă pentru că investiția a fost parțial creditată prin împrumuturi de 6 milioane de euro.

De numele lui Bogdan Gheorghiu se leagă numeroase afaceri controversate. Alături de Cătălin Leahu, Bogdan Gheorghiu au dat țeapă partenerilor prin Festivalul Afterhills

Cei doi oameni de afaceri controversați au intentat nu mai puțin de 152 de procese la Judecătoria Constanța, iar obiectul plângerilor este reprezentată de dreptul la proprietate și ”încheiere Carte Funciară”. Plângerile sunt intentate către dezvoltatorul proiectului și un cumpărător pe numele lui Octav Claudiu Popescu.

Delcea Cristian este la fel de controversat ca Bogdan Gheorghiu declanșând un proiect imobiliar ilegal în Păcurari

Interesant este faptul că Bogdan Gheorghiu și Delcea Cristian au mai cumpărat câteva apartamente după înregistrarea plângerilor. Semn că cei doi nu prea se pricep la afaceri.

De la ce au pornit plângerile împotriva Nordis

Toate plângerile au pornit de la faptul că Octav Claudiu Popescu, cumpărător, a observat faptul că Nordis a făcut o apartamentare care a afectat toate cărțile funciare din imobil. Concret, în loc ca în acte să apară un apartament la etajul 6, Popescu s-a trezit că cumpărare un birou de 24 mp la etajul 1. Acesta le-a cerut judecătorilor să îndrepte ilegalitate mai ales că pe noua Carte Functiară apărea un nou proprietar care cumpărase după apartamentare.

Băncile bat la ușa lui Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea

Cei doi oameni de afaceri care dețin și complexul Egros, Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea s-au trezit cu reale probleme bancare. Ca să cumpere cele 181 de apartamente Nordis Mamaia, apartamente care urmau a fi date spre închiriere în scop turistic, cei doi au finanțat investiția parțial din surse proprii și cu 6 milioane de euro luați din bănci.

Faptul că Nordis, conform G4media.ro are datorii de 100 milioane de euro și că proiectul cumpărat de cei doi are șanse destul de mici de finalizare, face ca Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea să fie datori vânduți către bănci. Unitățile financiare vor începe să interprindă demersurile de a-și recupera sumele de bani creditate, iar acest lucru ar putea duce la falimente răsunătoare pentru cei doi oameni de afaceri controversați care par că nu se pricep la afaceri. În altă ordine de idei trebuie să mai precizăm faptul că, conform legilor aflate în vigoare, băncile au întâietate în recuperarea prejudiciilor. Așadar, după ce băncile vor executa Nordis, cel mai probabil firma va rămâne fără bani pentru a plăti pe ceilalți investitori.

Și alți ieșeni au luat țeapă de la Nordis

Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea nu sunt singurii ieșeni țepuiți de Nordis. În cursa pentru cei mai proști oameni de afaceri intră și omul de afaceri Marius Claudiu Tăbăcaru, cu cinci apartamente, și fondatorul Omni Clinic, doctorul estetician Theodor Motruc care a cumpărat ”doar” două apartamente.

Doctorul estetician Theodor Motruc este unul dintre oamenii țepuiți de Nordis

Marius Claudiu Tăbăcaru a reușit să rezilieze contractul de achiziție a celor 5 apartamente obținând din partea instanței încuvințarea executării silite a Nordis pentru suma de 550.000 de euro plus cheltuielile de executare. Fostul patron al Neno, deținătorul Printco SRL, Răzvan Iulian Șindilaru, este și el pe lista creditorilor la dosarele de insolvență Nordis.

Răzvan Iulian Șindilaru a mai avut probleme cu băncile fiind executat silit în trecut

De unde a pornit țeapa Nordis și cine se află în spatele ei

Nordis se dorea a fi cel mai mare proiect imobiliar din România, dar în realitate totul era o țeapă. Jurnaliștii de la Recorder au lansat o investigație în care au dezvăluit cine se afla în spatele Nordis. Vorbim despre parlamentarul PSD Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice din Parlament, a cărui soț, Vladimir Ciorbă, este acționar principal al afacerii.

Soțul Laurei Vicol,  Vladimir Ciorbă, (foto stânga) este acționar principal al Nordis. Deputata PSD a demisionat din funcția de președinte a Comisiei Juridice din Parlament

Analizând datele financiare ale companiei Nordis Management SRL, se observă că veniturile au crescut semnificativ, aproape ca niște tsunami-uri financiare. În 2019, firma a înregistrat o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri, de 7708%, comparativ cu 2018. Mai exact, de la o cifră modestă de 551.099 lei și pierderi de 188.932 lei, compania a ajuns la 43.029.396 lei, obținând și un profit de 4.026.763 lei. În anii următori, cifra de afaceri a continuat să crească treptat, însă în 2022 s-a remarcat un nou salt, ajungând la 76.938.566 lei. Totuși, cea mai impresionantă creștere a avut loc în 2023, când cifra de afaceri a atins impresionanta sumă de 165.057.394 lei.

Afacerile Nordis Management SRL au crescut surprinzător. În doar 9 ani cifra de afaceri s-a majorat de peste 400 de ori, posibil record.

Luni, 7 octombrie 2024, Tribunalul București a admis cererea de intrare în insolvență a Nordis Management. Cererea a fost depusă în luna aprilie de 80 de creditori, majoritatea persoane fizice, ce au numit administrator judiciar provizoriu CITR filiala București, potrivit Adevărul.

Instanța a decis ca toate bunurile firmei Nordis Management să fie inventariate. Totodată, în acest sens, instanța a cerut administratorului judiciar să facă verificări inclusiv la Serviciul Permise Auto, Administrația Finanțelor Publice, la cadastru și la direcțiile de Taxe și Impozite din toate sectoarele Bucureștiului.

În concluzie, insolvența Nordis este o lovitură grea pentru Bogdan Gheorgiu și Cristian Delcea care au fost țepuiți pierzând milioane de euro, bani obținuți de la bănci pentru cumpărarea a sute de apartamente.