Bogdan Aurescu, invitat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe de la NATO. Care va fi programul întâlnirii
Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe, a fost invitat în vederea participări, marți, 30 noiembrie, și mierucuri, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO. Întâlnirea la care va participa este considerată extrem de importantă, datorită pregătirii negocierii Noului Concept Strategic al NATO.
Programul întâlnirii din Riga, Letonia, se arată încărcat mai ales din cauza abordării unor teme de actualitate.
Ministrul de Externe participă la întâlnirea NATO din Letonia
Azi și mâine, 1 decembrie 2021, la Riga, Letonia, va avea loc întâlnirea miniștrilor de externe din toate statele membre NATO. L a aceasta va participa și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe din România, a cărei partiipare este extrem de importantă, având rol pregătitor în vederea negocierii Noului Concept Strategic al NATO, dar și al Summitului NATO, organizat în Madrid în anul 2022.
„Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, va participa, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, la Riga, în Letonia, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO. Reuniunea va avea un program şi agendă de discuţii consistente. Cu acest prilej, miniştrii vor aborda teme de relevanţă şi de actualitate pe agenda aliată, reuniunea fiind un reper important în pregătirea negocierii Noului Concept Strategic al NATO, precum şi a Summitului NATO de la Madrid din 2022.
Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru elaborarea unui Nou Concept Strategic al NATO, care să ofere Alianţei instrumente adecvate de răspuns la provocările mediului de securitate actual”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
Care este programul reuniunii de la Riga
De asemenea, tot în comunicatul de presă dat, este specificat atât programul reuniunii cât și rolul pe care îl are ministrul Bogdan Aurescu la ședință. Acesta va face referire la evoluțiile actuale de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei. Mai mult, se va sublinia importanța ca eforturile privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare să fie susținută.
„Şeful diplomaţiei române va sublinia şi importanţa consolidării relaţiei transatlantice şi creşterii coeziunii aliate, precum şi aprofundarea cooperării cu UE, precum şi cu partenerii estici şi cei din Balcanii de Vest. În prima zi a reuniunii va avea loc o sesiune de lucru în format aliat pentru un schimb de opinii referitor la evoluţiile curente de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei, precum şi la problematica controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării. În cadrul unui dineu de lucru, miniştrii aliaţi vor aborda aspectele privind viitorul Concept Strategic al NATO.
În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, lucrările vor debuta cu o sesiune cu participarea Georgiei şi Ucrainei care se va focaliza asupra evoluţiilor de securitate regionale şi relaţia partenerială cu NATO a celor două state aspirante. Aceasta va fi urmată de o sesiune în format aliat privind Afganistan. Ministeriala NATO de externe se va încheia cu o întâlnire a aliaţilor cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, respectiv cu Finlanda şi Suedia, pentru un schimb de opinii privind Balcanii de Vest”, mai spune comunicatul.
Ministrul Bogdan Aurescu vizită în America
În data de 8 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o altă vizită oficială importantă, făcută la Washington DC. Aici a participat la o serie de consultări cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care o efectuează în America, la invitaţia omologului său.
”Organizată în contextul simbolic al marcării, în 2021, a unor momente aniversare în relaţia bilaterală – zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI şi de la semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi cinci ani de la operaţionalizarea facilităţii antirachetă de la Deveselu, vizita va oferi importante oportunităţi pentru reconfirmarea angajamentului bilateral solid faţă de Parteneriatul Strategic şi pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes comun pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic.
De asemenea, vizita va prefigura marcarea, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA”, a fost mesajul postat de MAE.
De asemenea, în data de 24 noiembrie 2021, tot acesta a avut o intervenție privind situația de la granițele României, mai exact Ucraina dar și la Marea Neagră, în care cere intervenție militară pe flancul estic al NATO să fie descurajate.