Bogații din zona de lux a Iașului trăiesc ca ultimii sărăntoci! În fiecare dimineață trebuie să se echipeze cu cizme de cauciuc. Degeaba au mașini de sute de mii de euro – FOTO

de: Vlad Rotaru
02:00, 16 mart. 2021

Situație ingrată pentru mai mulți locuitori dintr-un cartier din Iași. Oamenii care locuiesc în zona Bucium, pe străzile adiacente șoselei, au ajuns să-și blesteme zilele. Cartierul aflat în plină dezvoltare cuprinde și o serie de străzi care au rămas neasfaltate și care au devenit un coșmar pentru pietoni și conducătorii auto. Este și cazul străzii Grigore T. Popa din Bucium, arteră pe care mai mulți ieșeni o vor în planul de investiții a municipalității

Municipalitatea ieșeană vrea să extindă traficul rutier din zona cartierului Bucium, cea mai aglomerată zonă din oraș. În plan au apărut o serie de proiecte legate de o nouă stradă paralelă cu șoseaua Bucium, prin care traficul rutier să poată fi preluat spre Trei Fântâni. Cu toate acestea, lucrurile sunt mult mai grave pentru locuitorii din zonă, cei care au locuințe pe străzi adiacente care nu au fost asfaltate vreodată. Primăria a pregătit o serie de proiecte pentru modernizarea străzilor, însă până atunci oamenii cer măcar pietruirea drumurilor de pământ. Este și cazul străzii Grigore T. Popa din cartierul Bucium, stradă aflată într-o zonă în plină dezvoltare și care este plină de gropi.

Șosele distruse în cel mai aglomerat cartier din Iași

Locuitorii din zonă au arătat că până la modernizarea străzii este nevoie măcar de pietruirea drumului. Șoseaua a devenit aproape impracticabilă. În perioade de precipitații drumul este plin de noroi, iar în restul timpului șoseaua este plină de praf.

„Avem o solicitare făcută cu strada Grigore T. Popa. Până la proiecte care vizează lățirea drumului sau prelungirea acestuia, asfaltarea sau betonarea acestui sector de drum, ne confruntăm cu o altă problemă. Drumul ar trebui pietruit, să fie făcut practicabil. Este un chin zilnic pentru noi, locuitorii din această zonă, să parcurgem drumul atât cu autoturismul, cât și pe jos. De traficul pietonal nici nu mai încape discuție. Ne este groază să parcurgem drumul pe jos, să ne trimitem copiii la școală”, a spus un locuitor din zona respectivă.

Primăria Iași vrea să refacă zona din Bucium până spre strada Trei Fântâni

Primarul Mihai Chirica a precizat că strada Grigore T. Popa a fost luată în calcul pentru extindere și modernizare.

„Am luat în calcul o serie de aspecte despre cum putem să extindem strada Grigore T. Popa. O idee ar fi prelungirea într-o formă modernizată până ajunge în strada Trei Fântâni, traversând dealul. O luăm în calcul tot mai adesea în ceea ce privește rețeaua de circulație din Bucium. Vom începe niște studii foarte clare legate de prelungirea străzii Grigore T. Popa. În contextul în care facem o nouă cale de acces paralelă cu șoseaua Bucium, stradă care deja este proiectată în momentul de față”, a anunțat primarul Mihai Chirica.

Primăria Iași a luat în calcul o nouă cale de acces care să ocolească Bucium, să traverseze pârâul Vămășoaia și să iasă spre drumul DN 24 spre Tomești prin Trei Fântâni.

Împrumut pentru reabilitarea străzilor din Iași

Conducerea Primăriei Iași a arătat că au fost luate în calcul mai multe variante pentru modernizarea mai multor străzi din cartiere. Astfel, în fiecare cartier din Iași se regăsesc străzi care intră în programul de modernizare, dar pentru care este nevoie de finanțare. Primarul Mihai Chirica a explicat și care sunt condițiile într-o asemenea situație. La finalul lui 2020, aceste străzi au fost incluse la proiectare, iar Primăria a stabilit și firma care a derulat proiectul.

„Presiunea pe modernizarea drumurilor din municipiu a crescut foarte mult. Avem 150 de străzi reabilitate și modernizate. A fost cel mai mare program de asfaltări din municipiu. Asta în condițiile în care nu a fost nicio linie de finanțare pe fonduri europene pe asfaltarea drumurilor. Avem o listă de străzi care sunt prinse în proiectare și pentru care trebuie să găsim sume de finanțare. Vorbim despre strada Fermei, Mocanului, Ursulea, Islaz, Nicolae Bucur, strada Valea Adâncă, Fântânilor, Camil Resu, Podișului etc. Sunt străzi în proiectare și căutăm o sursă de finanțare. Dacă nu găsim pe fonduri europene, căutăm un împrumut pentru a putea moderniza orașul”, a mai spus primarul Mihai Chirica.