Boala de piele extrem de dureroasa agravata de stres
Boala Verneuil, foarte dureroasa si agravata de stres. O inflamatie cronica si supurativa a pielii, hidrosadenita supurativa, mai frecvent numita „boala Verneuil”, afecteaza 1 pana la 3% din populatie in tarile industrializate.
Nodulii repetati, abcesele supuratoarem extrem de dureroase. Boala Verneuil, numita si hidrosadenita suppurativa, afecteaza femeile putin mai mult decat barbatii si este frecventa la adolescenti si adulti tineri. Nu este o boala rara, chiar daca ramane necunoscuta, inclusiv de catre comunitatea medicala. Atat de mult, incat dureaza in medie opt ani ca pacientii sa fie diagnosticati.
Abcesele devin mai mari, se inrosesc, se scurg. Devin dureroase, se inmultesc si se raspandesc pe zone tot mai mari. Boala progreseaza prin focare succesive.
Chisturile se formeaza cel mai adesea in pliurile corpului: axile, cute sub san, inghinal si organele genitale, in spatele urechilor. Cel mai adesea, abcesele se rup singure, oferind o substanta galbuie, urat mirositoare.
Boala Verneuil, foarte dureroasa si agravata de stres
Toate aceste zone sunt teritoriul glandelor sudoripare care secreta transpiratia. In locurile in care transpiratia este masiva, microbii naturali ai pielii noastre devin mai numerosi decat in alte parti. La unii oameni, acesti microbi infecteaza glandele sudoripare si blocheaza foliculul pilos. Puroiul colecteaza. Asa se formeaza abcese.
Boala Verneuil nu este cu adevarat tratabila, dar intensitatea ei variaza in functie de pacienti. Utilizarea antisepticelor locale ajuta la tratarea convulsiilor. Terapiile cu antibiotice reduc foloasele, dar nu trateaza boala. Chirurgia este adesea singurul remediu pentru formele severe.
Boala Verneuil nu este cu adevarat tratabila, iar tratamentul depinde de stadiul bolii. Exista 3 etape de severitate crescanda: stadiul 1 corespunzand unuia sau mai multor noduli si / sau abcesului, fara fistule sau cicatrici excesive (hipertrofice); etapa 2 corespunde abcesului dex cu fistula si cicatrizare hipertrofica; stadiul 3 este caracterizat prin raspandirea difuza a bolii. Utilizarea antisepticelor locale si administrarea de antibiotice (asocierea acidului clavulanic – amoxicilina, de exemplu) fac posibila tratarea crizelor, dar nu si vindecarea bolii.
Chirurgia poate fi de ajutor. Incizia si drenarea abcesului amelioreaza doar ocazional durerea in stadiul acut si nu impiedica reaparitia.