Boala Parkinson se vindecă: Metoda magică de a vindeca suferința
Multe persoane se întreabă dacă boala Parkinson se vindecă. Această afecțiune apare în general la persoane între 40 – 60 de ani în urma distrugerii neuronilor care produc dopamina, important în mobilitate, flexibilitate și mișcare.
Atunci când apare senzația de tremur la nivelul membrelor, degetelor și la nivelul musculaturii, 60% din neuroni au fost deja distruși.
Parkinson: Cauze și simptome
Boala Parkinson este cauzată de distrugerea neuronilor ce au grija de mișcare și mobilitate, neuroni ce secretă dopamina. Apare cu trecerea timpului, cel mai des la persoanele de peste 60 de ani și poate fi influențată de genă, factori de mediu prin expunerea la un mediu toxic, iar cei mai frecvent afectați sunt bărbații.
Simptomele ce caracterizează această boală sunt tulburările de somn, constipația sau apar tulburări în recunoașterea gusturilor. Odată cu trecerea timpului și evoluția bolii, simptomele devin tot mai pronunțate și influențează viața bolnavului de Parkinson. Începe să se miște mai greu, să se deplaseze lent, cu ajutor, are dificultăți în vorbire, gestică și procesul de deglutiție. Aceste semne pot fi neobservabile și considerate ca fiind de moment sau ca și consecință a unei boli netratate.
Se manifestă prin tremurul membrelor, un tonus muscular crescut, se observă o rigiditate în postura corpului. Scrisul de mână se modifică, mic și deloc lizibil, tulburări în mers și vorbire și fenomene de blocaj locomotor. Expresiile faciale sunt șterse și apare efectul de mască, vocea stinsă și cu un volum mai mic.
Boala evoluează progresiv și influențează dramatic viața celor afectați de boală prin pierderea ritmului de mișcare, vorbire și procesul de masticație și înghițire a bolului alimentar. Tulburările de somn, anxietatea și depresia sunt alte afecțiuni care sunt comune cu alte boli.
Boala Parkinson se vindecă? Întrebarea tuturor celor care suferă de tremur
Boala Parkinson are cinci stadii de progresivitate a afecțiunii și diferă de la un stadiu la altul. În stadiul I, faza incipientă, poate apărea un ușor tremur, o schimbare în postură și o ușoară modificare a mersului, pe când, în stadiul V, apare degradarea fizică, rigiditatea musculară care împiedică deplasarea. Bolnavii de Parkinson în stadiul V au nevoie de supraveghere în permanență, sunt imobilizați la pat sau se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. Apar dificultăți în a mânca fapt ce sporește acumularea unei cantități mari de salivă.
Disfuncțiile de la nivelul plexului, boala Parkinson duce la incontinență urinară, durere musculare și schimbări la nivelul tensiunilor arteriale.
Boala Parkinson nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control prin tratament medicamentos de specialitate și exerciții fizice după un program bine stabilit, riguros și bazat pe o abordare terapeutică în motrică. Exercițiile fizice pentru această boală sunt benefice pentru a îmbunătăți mersul și echilibrul, menținerea mobilității articulare, expresii faciale sau gesturi și mișcări fine.
În anul 2014 a fost descoperită o moleculă capabilă să încetinească și să stopeze evolutia bolii, provoacă stimuli pentru secreția de dopamină. Procedura încă în proces de studiu constă în plasarea unor molecule în structura de ARN care sunt compuse din medicamente ce ar putea coda proteina și ar reduce distrugerea neuronilor. Acest tratament este testat și implementat la bolnavii aflați într-un de început, scop pentru care boala Parkinson se vindecă.