Boala Parkinson: Ce este, care sunt simptomele și în ce constă operația

de: Bianca Rebegea
13:02, 18 ian. 2022

Boala Parkinson afectează tot mai mulți oameni, în special bărbați. Ce este boala Parkinson, cum se manifestă și ce presupune operația, veți afla în rândurile care urmează.

Boala Parkinson reprezintă o tulburare a sistemului nervos, care afectează mișcarea. Simptomele nu sunt perceptibile la debutul bolii, însă, cu trecerea timpului apare tremurul și, ulterior, rigiditatea sau încetinirea mișcării.

Această afecțiune prezintă cinci etape. În prima etapă, simptomele sunt ușoare și nu interferează cu calitatea vieții bolnavului. Etapa a doua cuprinde înrăutățirea simptomelor, fapt ce duce la realizarea cu dificultate a activităților zilnice. Cea de-a treia etapă este echivalentă cu stadiul mediu al bolii. Pacientul își pierde, adesea, echilibrul, se mișcă mai lent și căderile sunt frecvente. Apoi, simptomele se agravează, iar bolnavul are nevoie de asistență la mers și la activitățile zilnice. Ultima etapă, a cincea, reprezintă stadiul cel mai avansat al bolii. În cadrul acesteia, pacientul nu mai poate merge și are nevoie de ajutor în permanență.

Din păcate, boala Parkinson nu poate fi vindecată, însă medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele.

Simptomele nu sunt perceptibile la debutul bolii, însă, cu trecerea timpului apare tremurul și, ulterior, rigiditatea sau încetinirea mișcării.

Simptomele bolii Parkinson. Când are pacientul nevoie de operație?

Semnele de debut ale bolii Parkinson includ: tremurat (agitare ușoară a unui deget, a mâinii sau a piciorului), dificultăți la mers, dificultate la ridicarea de pe scaun, scris de mână mic, aglomerat, încovoierea spatelui.

Tremuratul, cel mai frecvent simptom, apare la un deget sau atunci când mâna este în repaus. În schimb, tremuratul constant poate fi și simptomul altei boli.

De asemenea, există și simptome, care nu au legătură cu mișcarea. Printre acestea, se numără: somn agitat sau oboseală în timpul zilei, voce moale, neclară, dificultăți la înghițire, probleme de memorie, confuzie sau demență, ten gras, mătreață și constipație.

Intervenția chirurgicală este necesară, în momentul în care pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos. Aceasta presupune stimularea profundă a creierului sau DBS. DBS constă într-o procedură chirurgicală, prin intermediul căreia se implantează electrozi într-o parte a creierului, care se conectează la un mic dispozitiv electric, implantat în piept. Dispozitivul și electrozii stimulează creierul, fără durere, ajutând la stoparea simptomelor (tremurat, încetinirea mișcării, rigiditatea).

Semnele de debut ale bolii Parkinson includ: tremurat (agitare ușoară a unui deget, a mâinii sau a piciorului), dificultăți la mers, dificultate la ridicarea de pe scaun, scris de mână mic, aglomerat, încovoierea spatelui.

Tratament pentru Parkinson

Pe lângă operație, care este o metodă extrem de eficientă de tratament, medicul va recomanda, inițial, medicamente. Acestea ajută la întârzierea apariției simptomelor motorii și la ameliorarea acestora. Din păcate, nu există un tratament special pentru boala Parkinson, însă sunt disponibile mai multe terapii, menite să crească cantitatea de dopamină din creier, fie prin înlocuirea dopaminei, imitarea dopaminei sau prin prelungirea efectului dopaminei.

Printre medicamentele recomandate de medici, pentru ținerea sub control a simptomelor bolii Parkinson, se numără: medicamentele care măresc nivelul de dopamină din creier, cele care afectează alte produse chimice din creier în organism și cele care ajută la controlul simptomelor nonmotorii.

Totodată, mai sunt utilizate și următoarele: agoniştii dopaminei pentru a imita rolul dopaminei în creier; inhibitori ai MAO-B pentru a încetini o enzimă care descompune dopamina în creier; inhibitori COMT care ajută la descompunerea dopaminei; amantadina, un medicament vechi antiviral, pentru a reduce mişcările involuntare; medicamente anticholinergice pentru reducerea tremurului şi a rigidităţii musculare.

Nu există un tratament special pentru boala Parkinson, însă sunt disponibile mai multe terapii, menite să crească cantitatea de dopamină din creier