Boala frunzelor de ferigă la tomate: Tratament și cauze
Există tratament pentru boala frunzelor de ferigă la tomate! Boala este cunoscută și sub denumirea științifică „Cucumber mosaic virus în tomato” (CMV), este o viroză periculoasă care poate provoca pierderi de producție de până la 100%. Această afecțiune afectează grav plantele de tomate, reducându-le capacitatea de a produce fructe vandabile. Boala se poate manifesta atât în câmp deschis, cât și în grădini sau spații protejate, precum sere sau solarii.
O altă problemă cu care se confruntă agricultorii este boala petelor de bronz pe ardei, cunoscută și sub numele de virusul TSWV, poate infectă, pe lângă ardei, peste 900 de specii de plante, inclusiv legume, plante ornamentale și buruieni.
Boala atacă și alte plante în afară de tomate
Plantele susceptibile de a fi atacate de această boală includ tomatele, ardeii, castraveții, pepenii, dovleceii, spanacul, țelina, sfecla, petuniile și diverse buruieni. CMV este un virus cu capacitate de infectare extinsă, putând afecta peste 700 de specii de plante.
Ciclul de viață al bolii frunzelor de ferigă la tomate implică transmiterea virusului de la o anotimp la altul prin intermediul semințelor infectate ale altor plante. Există zeci de specii de plante, atât cultivate, cât și buruieni și flori, ale căror semințe pot transporta acest virus, dar semințele de tomate infectate nu sunt cunoscute pentru a transmite boala.
Răspândirea virusului de la o plantă la alta este realizată de afide, în special de către păduchele verde al piersicului (Myzus persicae). Afidele transmit virusul într-un mod numit transmitere nepersistentă, ceea ce înseamnă că ele pot dobândi virusul într-un timp foarte scurt, aproximativ un minut, și îl pot transmite la alte plante, dar virusul supraviețuiește doar câteva ore pe afide.
Unul dintre semnele caracteristice ale atacului de CMV este formarea frunzelor filiforme, asemănătoare cu frunzele de ferigă. Frunzele prezintă un aspect marmorat, cu zone de culoare verde închis, verde deschis și galben, care pot fi confundate cu simptomele produse de erbicidul 2,4-D – SDMA. Plantele infectate rămân de obicei mici, cu internoduri scurte, produc puține fructe și acestea sunt de mici dimensiuni și fără gust.
Boala frunzelor de feriga la tomate tratament și modalități de a evita apariția
Pentru a preveni și proteja culturile de tomate de această boală, se pot lua mai multe măsuri, printre care:
- Utilizarea de hibrizi de tomate rezistenți sau toleranți la CMV.
- Combaterea eficientă a afidelor, în special a păduchelui verde al piersicului.
- Utilizarea răsadurilor libere de agenți patogeni la începutul culturii.
- Combaterea buruienilor din și din jurul culturii care pot servi ca plante gazdă pentru virus.
- Eliminarea promptă a plantelor infectate din cultură.
- Plantarea unor rânduri de porumb între parcelele de tomate, care pot acționa ca o barieră pentru afide și împiedică atacul rapid asupra culturilor de tomate.
- De asemenea, tratamentele la sol și tratamentele foliare cu produse bogate în aminoacizi pot oferi o anumită protecție plantei împotriva virusului.
În concluzie, boala frunzelor de ferigă la tomate (CMV) reprezintă o amenințare serioasă pentru producția de tomate și alte culturi dar are un oarecare tratament. Cu o înțelegere adecvată a ciclului bolii și prin aplicarea măsurilor corecte de prevenție și protecție, cultivatorii pot reduce riscul infectării și proteja recolta lor de tomate. Este esențial să se monitorizeze constant sănătatea plantelor și să se acționeze rapid în cazul apariției simptomelor pentru a minimiza impactul acestei viroze periculoase.