Boala declașantă de stres face numeroase victime. Medicii nu pot face mare lucru pentru aceștia
Astăzi aflăm care sunt factorii declanșatori ai psoriazisului. Dermatologul Adina Alexandru ne explică de la ce apare această afecțiune a pielii și cum o ținem sub control. Pentru că vestea proastă este că nu se vindecă, dar vestea bună este că tratamentele noi ne ajută să ducem o viață normală cât mai mult timp.
„Psoriazisul este o boală inflamatorie şi autoimună, deci există o predispoziţie pe care unii dintre noi o avem şi alţii nu, există factorul genetic descris foarte clar la pacienţii de vârstă tânără care fac psoriazis.
Ce factori declanşează psoriazisul şi ce rol are soarele
Apoi, sunt anumiţi factori care pot declanşa apariţia bolii: stresul, infecţiile sau anumite medicamente care pot agrava sau induce pusee de psoriazis (cum sunt unele dintre pastilele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale), dar şi alcoolul”, a spus medicul Adina Alexandru, joi, la rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.
Ca recomandări, dermatologul precizează că expunerea la soare are efect beneficic în cele mai multe cazuri de psoriazis, însă există şi o mică parte a bolnavilor care reacţionează invers şi soarele le agravează afecţiunea.
Cum recunoaştem această boală de piele
Psoriazisul se recunoaşte după apariţia unor leziuni de diverse dimensiuni, fie unele mici, sub formă de puncte, fie unele medii ori placarde mari pe piele.
Ele sunt roşii, eritematoase, foarte bine delimitate şi acoperite de o cooajă albă, numită scuamă, care se detaşează uşor. Aceste pete nu dor, dar câteodată pot prezenta mâncărime.
Ca localizare, spune medicul, cel mai frecvent leziunile apar pe coate şi genunchi, dar pot apărea în orice alt loc pe piele. Le întâlnim chiar şi pe scalp, unde este foarte neplăcut.
Dr. Alexandru: Pacienţii cu psoriazis, mari probleme în interacţiunile sociale
„Din acest punct de vedere, pacienţii cu psoriazis se confruntă cu o mare problemă în interacţiunile sociale. Din păcate, le influenţează semnificativ calitatea vieţii şi la muncă, pentru că lumea nu ştie despre ce este vorba şi se fereşte, dar nu este o boală contagioasă, deci nu se ia, nu ţine de igienă, ţine de modul în care s-a născut acel om”, a explicat dermatologul, la Antena 3.
Tot din această cauză, nu se poate vorbi de prevenţie la psoriazis. Sau, tot ceea ce putem face, este să limităm pe cât posibil stresul, să avem o dietă echilibrată şi un consum redus de alcool şi să evităm medicamentele care sunt incriminate în apariţia acestei boli de piele.
„Din păcate, nu putem face mare lucru. Odată ce s-a instalat boala, s-a observat ca metodă de prevenţie, o manevră simplă, aceea ce a ne hidrata pielea bine între pusee”, a recomandat dr. Alexandru.
Dr. Adina Alexandru: Psoriazisul nu se ia, dar nici nu se vindecă
Petele din psoriazis nu rămân tot timpul pe piele. Odată instalate, ele se tratează şi se vindecă, dispar, apoi urmează o perioadă de linişte şi apare un nou puseu. La unii dintre bolnavi, perioada dintre pusee este de o zi, iar la alţii poate să dureze ani de zile.
În perioadele dintre pusee, pielea trebuie hrănită zilnic cu o cremă emolientă şi expusă la ultraviolete, explică medicul.
„Din păcate, această boală nu se vindecă. Cu psoriazisul trăim toată viaţa, dar se poate trăi mai bine sau mai rău. Acum au apărut nişte medicamente foarte utile, aşa-numitele tratamente biologice care reuşesc să controleze în proporţie de peste 90% aceste erupţii din psoriazis”, a subliniat medicul Adina Alexandru.