Boala care ucide încet, dar sigur! Dacă ai aceste simptome, mergi de urgență la medic! Peste 500.000 de femei au încremenit când au aflat rezultatul
Luna martie este luna endometriozei, o boală extrem de gravă care afectează sute de mii de românce. Urmează ca pacientele care suferă de acestă afecțiune, să facă destăinuiri uluitoare despre boala care le chinuie îngrozitor.
La nivel mondial, luna martie este luna Endometriozei. Luna viitoare, persoanele care suferă de această afecțiune sunt provocate să iasă din zona lor de siguranță și să-și expună poveștile personale pe site-urile de socializare, pentru a ajuta la conștientizarea acestei afecțiuni. Totodată, martie este luna când femeile, cadrele medicale, grupurile de suport se unesc pentru a da voce pacientelor diagnosticate cu endometrioză. Din cauza faptului că numărul de paciente diagnosticate cu această afecțiune este în continuă creștere, luna martie este aleasă ca fiind luna Endometriozei la nivel mondial. Medicii susțin faptul că femeile diagnosticate cu această afecțiune dețin prea puține informații despre endometrioză. Din acest motiv, diagnosticarea se face tardiv, aceastea neprezentându-se la timp la control.
Boala care chinuie sute de mii de femei
În România nu există în prezent date ale Ministerului Sănătății cu privire la pacientele cu endometrioză. Nu există nicio statistică a persoanelor afectate de această afecțiune în România. Singura statistică existentă este realizată de un grup de cercetători din Ungaria. Conform datelor furnizate de aceștia, în România sunt peste 500.000 de femei afectate de endometrioză. Anul trecut, pacientele cu endometrioză din România au trimis o petiție Ministerului Sănătății, semnată de peste 10.000 de persoane.
Atunci, replica reprezentanților Ministerului Sănătății a fost că pacientele beneficiază deja de tot ceea ce s-a cerut. Un studiu făcut de Organizația Mondială de Endometrioză arată faptul că costul mediu al endometriozei este de 9.579 euro pe femeie – pe an, dintre care 6.298 euro pierduți în productivitatea muncii și 3.113 euro pentru costuri îngrijire a sănătății. Studiul arată că, în realitate, costul incapacității de a lucra, din cauza simptomelor, este de două ori mai mare decât al costurilor directe pentru sănătate. Costul asociat numărului de paciente cu endometrioză din România, potrivit acestui studiu, este de 4.8 miliarde de euro.
Nu sunt cunoscute cauzele
Medicii ieșeni susțin faptul că endometrioza este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu infertilitatea. Este o afecțiune cronică recidivantă, cu o incidență de zece la sută în rândul femeilor adulte. Afecțiunea se manifestă uneori prin sângerări abundente și crampe similare celor menstruale. Cauzele apariției endometriozei nu sunt certe până în acest moment.
„Printre cele mai frecvente semnale că pacienta suferă de endometrioză sunt durerile de spate, cele pelvine, urinări cu sânge sau chiar prezența sângelui în scaun. Totodată, pacientele prezintă dureri în timpul actului sexual, senzația constantă de balonare, crampe abdominale severe, diaree sau constipație. Endometrioza este o afecțiune care poate fi doar ameliorată, niciodată tratată definitiv”, spune dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași.
Tratament
Printre tratamentele utilizate în cazul endometriozei se numără terapiile cu hormoni, menite să reducă estrogenul din organism și să minimalizeze disconfortul și durerile. Pacienta va fi ținută sub atenția unui medic specialist pentru a evita apariția efectelor secundare.
„Totodată se recomandă administrarea antiinflamatoarelor care nu necesită prescripție medicală, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, medicamentație menită să diminueze durerile. În cazul în care cele două tipuri de tratament nu funcționează, se recomandă intervenția chirurgicală minim invazivă. Acest procedeu nu garantează că endometrioza nu va mai recidiva. Beneficiul este ca boala nu se va mai extinde la fel de mult ca înainte sa fie tratată”, mai spune medicul ieșean.