BNR avertizează că cele mai mari scumpiri vin abia în următoarele trei luni

de: BZI.ro
16:33, 08 apr. 2022

Cele mai mari scumpiri abia urmează. Conform estimărilor BNR, scumpirile nu se opresc aici, iar criza de abia acum începe. Specialiștii de la Banca Națională a României avertizează că preţurile vor creşte şi mai mult în următoarele trei luni, iar inflaţia va atinge apogeul la vară, având în vedere că fermierii și procesatorii din industria alimentară anunţă scumpiri peste scumpiri, în fiecare săptămână.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a admis că în acest moment ne confruntăm cu o criza economică

Cele mai mari scumpiri din următoarele trei luni

Cele mai mari scumpiri abia urmează. Deși Banca Națională a României avertizează că preţurile vor creşte şi mai mult în următoarele trei luni, Ministerul Agriculturii precizează că nu ar trebui să urmeze noi scumpiri pentru că Guvernul a venit cu măsuri pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze şi că va aproba un nou pachet care ar trebuie să ducă la reducerea preţurilor.

Spre exemplu, în perioada următoare, franzela de 300 de grame ar putea ajunge la 2,5 lei până în vara, deși în prezent costă de la 2-2,2 lei bucata. Laptele la poarta fermei ar putea ajunge la 3- 3,5 lei pe litru anul acesta, spre deosebire de 2 lei pe litru în prezent. Carnea de porc proaspată va continua să se scumpească cu 20-25% în urmatoarele 3 luni. Asta presupune o scumpire de peste 5 lei pe kilogram, de vreme ce acum, muşchiuleţul de porc e între 28 şi 35 de lei pe kg, în functie de magazin.

Iar nu în cele din urmă, legumele care se vând deja la preţuri cu 25-35% mai mari faţă de anul trecut, preţurile fiind acum mari pentru că sunt la vânzare trufandale.

Un proiect de Hotărâre al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prevede acordarea unui ajutor financiar de până la 4.000 de euro pentru cultivarea anumitor legume

Ministrul Agriculturii: „Avem o criză economică, nu o criză alimentară”

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a admis că în acest moment ne confruntăm cu o criza economică.

„Să fim corecţi cu cetăţenii României şi să le aducem în atenţie lucrurile aşa cum sunt. Văd în ultima vreme că se vorbeşte foarte mult de criza alimentară. Criza alimentară intervine în momentul în care nu regăseşti alimente pe raft. Faptul că alimentele se scumpesc şi poate pentru unii români sunt mai greu de accesat, asta înseamnă că suntem într-o manifestare a unei crize economice, nu unei crize alimentare” a spus el.

Guvernul a intervenit până în acest moment pentru a stopa scumpirile la raft doar prin plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În acest sens, vor fi făcute investiţii pentru a putea procesa cantităţi mai mari de seminţe şi să producem şi să exportăm ulei.

Un proiect de Hotărâre al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prevede acordarea unui ajutor financiar de până la 4.000 de euro pentru cultivarea anumitor legume. Proiectul vizeză agricultorii care cultivă tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate. Plafonul maxim ce se alocă pentru această schemă de sprijin este de 225 milioane de lei, respectiv 45 milioane de euro.

De asemenea, pe măsură ce apar tot mai multe producţii, spre vară, preţurile vor scădea faţă de ce avem în prezent, dar chiar şi asa sunt preţuri mai mari faţă de anul trecut.

În contextul războiului din Ucraina, stocări sau achiziții mari de produse au început să crească săptămânile acestea pentru coșul de produse alimentare, înregistrând dinamici de peste 40% la produsele de bază. În acest sens, BNR avertizează că cele mai mari scumpiri vin abia în următoarele trei luni.

Guvernul a venit cu măsuri pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze şi că va aproba un nou pachet care ar trebuie să ducă la reducerea preţurilor