Bloomberg. La ritmul actual de vaccinare, viața va reveni la normal în 7 ani. România va atinge imunitatea de turmă în 2,6 ani
O analiză Bloomberg arată că, în ritmul actual de vaccinare, România ar atinge ținta de 75% din populație imunizată peste 2,6 ani.
Potrivit sursei citate, ar putea dura până la șapte ani până când 70-85% din populația planetei ar fi imunizată, pentru ca pandemia să ia sfârșit, iar viața să revină la normal.
Unele țări fac progrese mult mai rapide ca altele, însă, la nivel mondial, statisticile indicând faptul că vaccinul a fost administrat până acum la doar 120 de milioane de persoane.
Israelul este țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume și se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni.
Statele Unite vor vaccina 75% din populație până la finalul anului 2021 dacă mențin rata actuală, de 1,3 milioane de doze administrate zilnic.
Totuși, decalajul este vizibil între țările bogate și cele sărace, care încă mai așteaptă accesul la vaccin.
Termenul de șapte ani este estimat de Bloomberg ținând cont de rata de vaccinare actuală, dar el va scădea o dată cu creșterea numărului de doze produse și cu apariția mai multor vaccinuri pe piață.
De exemplu, la rata actuală Canada are nevoie de 10 ani pentru a-și imuniza populația, iar China de 7 ani pentru a vaccina 75% din populația sa de 1,4 miliarde de oameni.
Până acum, peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de țări prin intermediul a peste 100 de acorduri, însă doar o treime din țări au înmceput campaniile de vaccinare.
Specialiștii spun că, într-o comunitate, imunitatea de turmă poate fi atinsă pe măsură ce o mare parte din populație se imunizează. Procentul ar putea fi cuprins între 60% și 90%, mai spun epidemiologii.
România ar putea produce un vaccin anti-Covid. Anunțul făcut de Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, că România va încerca să producă vaccinul anti-Covid în România, la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino. Acesta a spus că a discutat cu executivul european despre disponibilitatea de a produce serul. Totodată, el a afirmat că România nu va achiziționa vaccinul rusesc Sputnik V.
Întrebat dacă România a discutat cu Rusia sau China pentru a achiziţiona vaccinuri produse de aceste țări, în contextul în care Ungaria a luat două milioane de doze de vaccin Sputnik V, prim-ministrul a declarat: „Nu, România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Asta este calea pe care mergem noi”.
Întrebat când va începe statul român să producă serul, Florin Cîțu a răspuns: „Am început discuţiile. Am spus că avem capacitatea. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.