Blocajul pas cu pas
Sunt extrem de curios cum vor arăta până la urmă noile reguli impuse de Guvern. Și cred că și dvs. sunteți la fel de curioși. Dar încă și mai curios sunt când mă gândesc cum anume va impune Guvernul reguli, indiferent care vor fi acestea. Pentru că, aproape orice va face, va încălca articolul 115 din Constituție. Iar Curtea Constituțională îi va da peste degete lui Ludovic Orban. Peste mâna care, vă mai amintiți, a făcut febră musculară semnând demiteri și numiri.
Mai nou, observ un lucru la fel de periculos ca și coronavirusul. Ca și criza economică. Cei aflați temporar la putere demonizează două instituții esențiale ale unui stat supus domniei legii. Instituția Avocatului Poporului și a Curții Constituționale. Cele două instituții sunt, vezi Doamne, vinovate pentru o eventuală explozie a pandemiei. Nicidecum Guvernul, care a gestionat cum a gestionat reîntoarcerea românilor în țară. Sau plecarea unora în adevărate convoaie auto, aeriene și feroviare ale sclaviei. După ce, rând pe rând, au încercat să pună la stâlpul infamiei partidele politice, firește, altele decât PNL, apoi Parlamentul, apoi Justiția, pe care au siluit-o în fel și chip, ca să nu mai vorbesc de presă, pe care au umilit-o. Iată că, acum, aceeași echipă de zgomote atacă în cor cele două instituții de care am amitit mai sus. A căror singură vină, dacă asta este o vină, e că au constatat că, în tentativa de a administra pandemia, președintele și Guvernul au luat măsuri care încalcă Legea Fundamentală a statului.
Ce se va întâmpla totuși după data de 15 mai? Ce opțiuni are Guvernul? Prima opțiune – și cea mai realistă – e să se consulte, cât mai are timp, cu liderii partidelor din opoziție. Să găsească împreună un numitor comun. Să discute cu juriștii din PNL – ceea ce nu a făcut până acum – și cu juriștii altor partide, pentru ca, în viitor cel puțin, să nu mai fie încălcată Constituția. Nu strică în acest sens nici o consultare cu Avocatul Poporului. Și de ce afirm acest lucru? Pentru că știu că Ludovic Orban se pregătește, cu acordul sau chiar la îndemnul lui Klaus Iohannis, să facă o nouă prostie de mari proporții. O ordonanță de urgență prin care să stabilească noile reguli. Numai că, inevitabil, noile reguli vor semăna cu vechile reguli. În sensul că vor restricționa drepturi și libertăți ale cetățenilor. Și drepturi și libertăți ale societăților comerciale. Ori așa ceva nu se poate face decât dacă sunt îndeplinite două condiții. Dacă se creează un climat de încredere între Guvern și cetățeni. Ceea ce într-un stat democratic multipartit înseamnă un consens cu celelalte formațiuni parlamentare. Iar a doua condiție este ca noile reglementări să fie date nu prin ordonanță de urgență, pentru că așa ceva interzice Constituție în articolul 115 și din nou va atrage o sesizare a Avocatului Poporului și o decizie sancționatorie a CCR, ci o lege elaborată și adoptată în Parlament. În regim de urgență. Iar pentru a atinge acest obiectiv, din nou trebuie realizat un consens. Fără consens, orice politică guvernamentală se împotmolește. Iar Guvernul Orban se pregătește din nou să intre într-o fundătură. Îi rog pe cititori să observe că acest Executiv se autoblochează. Pas cu pas.