Blocaj în afacerile imobiliare ale lui Ionel Budeanu! Patronul firmei Coseli a primit interdicție să construiască în CUG. Afacerea era de milioane de euro
Ionel Budeanu, nepotul lui Ioan Budeanu, fondatorul Coseli SA, nu a primit avizul de la Comisia de Monumente pentru un proiect de locuințe colective în zona Selgros. Între timp, a finalizat două blocuri în Tătărași, grație și unui schimb convenabil de terenuri cu Primăria Iași
Proiectele imobiliare ale afaceristului Ionel Budeanu au fost blocate încă de anul trecut, când dezvoltatorul imobiliar avea nevoie de un aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice pentru construirea unui ansamblu de locuințe colective. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), patronul Coseli SA intenționează să construiască 4 blocuri cu regimul D+P+10E+Eth, pe strada Poitiers nr.10, chiar lângă Selgros, pe o suprafață de 5.292 metri pătrați. Proiectul a fost inițiat prin Styl Imobil Company, unde Ionel Budeanu are calitatea de unic asociat. Săptămâna trecută, Ionel Budeanu a mai făcut o încercare, dar și de data asta Comisia a emis un aviz nefavorabil.
La finalul anului trecut, arhitecții din Comisie au motivat avizul negativ prin faptul că noile construcții vor obtura panorma spre mănăstirea Cetățuia. Însă, în zonă sunt și probleme legate de traficul auto. Proiectul presupune și amenajarea unui număr de 300 de locuri de parcare. La orele de vârf, zona este deja blocată de numărul mare de mașini. La un coeficient de utilizare a terenului 4, rezultă o suprafață desfășurată a clădirilor de 21.168 metri pătrați. În zonă, un metru pătrat construit se vinde și cu 1.000 de euro. Astfel, rezultă că afacerea are o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.
A făcut un schimb de terenuri scandalos cu Primăria Iași
Recent, dezvoltatorul Ionel Budeanu, nepotul lui Ioan Budeanu, fostul patron al firmei Coseli SA, a finalizat pe strada Ciurchi 101 F al doilea bloc de locuințe colective. Așadar, a construit un bloc cu 5 etaje, urmând să fie scos la vânzare și al doilea bloc, cu 6 etaje. Cele două imobile au fost ridicate în ultimii doi ani, într-o zonă foarte aglomerată din cartier. Blocurile lui Ionel Budeanu se află la câțiva metri de celelalte imobile construite. Muncitorii au defrișat și o suprafață de teren destinată spațiilor verzi pentru amenajarea unei parcări. Afaceristul Ionel Budeanu nu ar fi putut construi dacă nu ar fi fost ajutat de Primăria Iași. La începutul anului 2018, dezvoltatorul, prin societatea Styl Imobil Company SRL, a obținut o autorizație de construire pentru primul bloc, cel cu 5 etaje.
Însă, erau ceva probleme cu locurile de parcare. Primăria renunță la 523 de metri pătrați pe strada Ciurchi, lângă blocul lui Ionel Budeanu, și primește la schimb aceeași suprafață de teren pe strada Han Tătar, ce se afla în proprietatea afaceristului. Acest schimb este găunos pentru comunitate. Nimeni nu știa la acea vreme că terenul reprezenta o oază de verdeață pentru locuitorii de pe stradă. În total, Primăria Iași a făcut cadou 3 parcele, suficiente pentru ca blocurile lui Ionel Budeanu să se încadreze în indicatorii urbanistici.
Comisia a aprobat centrul medical vizavi de Institutul Regional de Oncologie
Comisia Zonală a analizat și solicitarea societății Help Flux SRL, condusă de Bogdan Ionașcu. Pe strada Lascăr Catargi nr.48, pe o suprafață de aproape 2.000 de metri pătrați, afaceristul intenționează să construiască un centru medical. Comisia a emis aviz favorabil. Terenul, cu tot cu PUZ, a fost cumpărat de la fostul consilier local PSD, Gabriel Surdu, contra sumei de 1,2 milioane de euro. Inițial, Gabriel Surdu voia să construiască un bloc de locuințe colective, dar a renunțat la idee după ce vecinii din zonă s-au opus. Revenind la Bogdan Ionașcu, în cursul acestui an, a inițiat un PUZ pentru construirea unui centru medical cu regimul de înălțime S+P+10. Aplasamentul de 1.259 de metri pătrați este situat pe strada Ion Creangă nr.16-18, chiar lângă Spitalul de Neurochirurgie. Proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia de Urbanism.