Bloc operator complet nou, realizat conform standardelor europene, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași

de: Alexandra Abonicesei
12:50, 13 ian. 2021

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a dat în folosință un bloc operator complet nou, realizat și dotat la standarde europene. Este vorba despre patru săli de operație – două pentru intervenții endoscopice și două pentru operațiile de transplant renal și chirurgie. Noul bloc operator beneficiază de o instalație de climatizare modernă, spații pre-operatorii și post-operatorii pentru pacienți, spații de pregătire a instrumentarului medical, iar accesul se realizează prin filtre specifice, automatizate, concepute special pentru sectorul medical.

„Spațiul este unul complet nou, nu este doar o îmbunătățire sau modernizare a fostului bloc operator, este un spațiu în care s-au construit de la zero cele patru săli. Fiind nou creat, am putut să îl compartimentăm din perspectiva siguranței circuitelor și pacientului. Pe lângă cele patru săli, există și trei spații de evaluare pre-operatorie și două spații post-operatorii. De asemenea, partea de sterilizare este gândită în așa fel încât să nu existe intersectări de circuite, este dedicată doar blocului operator”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Investiție de aproape 11 milioane de lei

Investiția are o valoare de 10.837.681,98 de lei, fondurile fiind asigurate de către Primăria Municipiului Iași. Din suma totală aproximativ 5,6 milioane de lei au reprezentat investiția în blocul operator, iar până la finalul acestui an, din aceeași alocare de fonduri, va fi renovată complet Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, iar Compartimentul de Transplant Renal va fi dar în folosință în primele zile ale lunii februarie.

„Cele trei structuri medicale reprezintă inima spitalului, este important ca acestea să fie amenajate și dotate corespunzător. Datorită modului în care este realizat și amplasat, noul bloc operator este un spațiu care asigură siguranță suplimentară din punct de vedere epidemiologic, condiții îmbunătățite de muncă pentru personalul medical, crește siguranța actului chirurgical și medical precum și gradul de satisfacție al pacienților”, a declarat ec. Bogdan Cojocaru, managerul unității medicale.

Primele intervenții chirurgicale din patologia urologică, realizate cu noul bloc operator

În timpul lucrărilor, activitatea medicală a continuat fără întrerupere, acest lucru fiind posibil datorită faptului că blocul operator nou este amplasat într-un alt corp de clădire. Deja au fost realizate primele intervenții chirurgicale din patologia urologică, iar medicii spun că diferențele dintre noul bloc operator și cel anterior sunt foarte mari. În fostul bloc operator ultimele investiții majore au fost realizate în anul 2005.

„La începutul acestui an am început să operăm în noul bloc operator, a fost ca un cadou de sărbători, ne bucurăm foarte mult, mai ales că este realizat conform ultimelor standarde. La celălalt bloc operator au mai fost făcute îmbunătățiri, însă acum totul a fost construit conform standardelor anului 2020, întrunind toate rigorile necesare. Perioada aceasta de sărbători a permis transferul fluid între cele două spații, activitatea chirurgicală nu a fost întreruptă, am funcționat continuu. Sperăm ca în noul an să putem opera mai mult”, a explicat dr. Adelina Miron, medic primar urolog și coordonator al Blocului Operator.

Din luna februarie sunt programate să înceapă lucrările de reabilitare a Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului.