Bloc cu șase etaje printre case! Proiectul basarabenilor din spatele Mitropoliei stă pe un butoi cu pulbere. Membrii Comisiei de Urbanism au luat o măsură de ultimă oră – FOTO
Afaceriști din Republica Moldova vor să dea lovitura în spatele Mitropoliei. Într-o zonă de case vor să trântească blocuri de locuințe colective cu șase etaje. Membrii Comisiei de Urbanism au amânat votul. Vor să verifice personal amplasamentul de pe fosta stradă Uzinei, nr.74. Terenul a fost cumpărat cu 2 milioane de euro de la patronul localului Corso. Aleșii locali au respins și proiectul societății Agroindustriala Bucium SA
În cursul acestei săptămâni, membrii Comisiei de Urbanism au analizat noi proiecte imobiliare ce aparțin mai multor investitori. Unul dintre proiecte aparține societății Zinan Investment Group SRL, controlată de mai mulți asociați din Republica Moldova. Membrii Comisiei nu au avizat favorabil proiectul, dar nici nu l-au respins. Președintele Comisiei a anunțat că aleșii locali vor vizita amplasamentul propus pentru construirea unor blocuri de locuințe colective cu șase etaje pentru a observa și cum va fi afectat traficul rutier. Proiectul basarabenilor va destabiliza serios zona, care este preponderent ocupată de locuințe individuale cu regim mic de înălțime. În acest moment, terenul în suprafață de 5.600 metri pătrați este ocupat de mai multe clădiri cu diferite funcțiuni. Suprafața de teren este identificată pe strada Petru Movilă, nr.74, fostă Uzinei. Basarabenii au achiziționat proprietatea de la Ilie Foia, patronul localului Corso de pe strada Al. Lăpușneanu. Tranzacția a fost de 2 milioane de euro.
Au construit ilegal
Zinan Investment Group nu reușeșete să inspire încredere potențialilor clienți. În trecut, au început construcția unui bloc cu șase etaje pe șoseuau Arcu nr. 8, în spatele sălii Voința. Proiectul a fost stopat chiar de către magistrați, care au dispus anularea autorizației. Proiectul a fost atacat în instanță de un vecin, în speță, societatea Afer SRL, administrată de omul de afaceri Xenopol Zaharia. Acesta era nemulțumit că proiectul nu a fost supus unei dezbateri publice și că nimeni din zonă nu a fost întrebat de oportunitatea apariției unui asemenea imobil, care depășește cu mult înălțimea celorlalte din zonă. Societatea Zinan Investment Group SRL, din Iași, a fost înființată la finalului anului 2015. În 2018 , cifra de afaceri a firmei de dezvoltare imobiliară a fost de doar 98.083 lei, cu pierderi de peste 500.000 lei. În acte apare ca administrator Ștefan Victoriuc, iar la capitolul asociați sunt enumerați Andrei Zincenco, Nicolai Zincenco, Ludmila Zincenco și Alexandr Zincenco.
Au luat țeapă de peste 1 milion de euro
Numele basarabenilor apare și într-o tranzacție din centrul Iașului. Au cumpărat un teren de 2.495 metri pătrați situat pe bulevardul Independenței, pe amplasamentul fostei piețe Dimitrov. Prețul a fost de 1.250.000 euro. Pe terenul menționat nu pot fi ridicate clădiri de birouri sau apartamente. Asta, pentru că sunt studii care arată că în urma săpăturilor ar ieși la iveală ruine ce trebuie conservate, conform legii. În trecut, și omul de afaceri Gabriel Surdu era asociat pentru valorificarea terenului, dar ulterior a renunțat la înțelegerea cu proprietarii evrei. Alecsandr Zincenco a achitat terenul în două rate. Acum, parcela ultracentrală este împrejmuită și folosită ca parcare. Inițial, proprietarii evrei doreau să construiască un turn care să fie legat de alt turn prin intermediul unei pasarele.
Proiectul de la Agroindustriala a fost respins
Alt proiect analizat de Comisie aparține societății Agroindustriala Bucium SA, companie ce se ocupă de cultivarea viței de vie. Beneficiarul voia, conform unui Plan Urbanistic Zonal, să ridice o clădire de birouri cu regimul de înălțime de 2S +P+6E. Însă proiectul a fost respins, fără prea multe explicații. Terenul din șoseaua Bucium nr.53 are o suprafață de 2.649 metri pătrați. Documentația arată faptul că imobilul nu va depăși înălțimea de 21 metri, iar procentul de ocupare a terenului nu va depăși 50 la sută. Conform ultimelor date, Agroindustriala Bucium a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 13 milioane lei, aproape 3 milioane euro, profit de 1 milion lei, datorii de 8,5 milioane lei, cu un număr de 62 de angajați. Acționarul majoritar al companiei este Daniel Neculai Panaite (78 la sută), urmat de Agenția Domeniilor Statului (8 la sută).