Bloc cu 8 etaje în locul unui parc de joacă din zona CUG! Copacii urmează să fie retezați pentru investitorul Claudiu Adumitroaei. „Serviciul de Urbanism chiar nu face nimic?” – FOTO

de: evelina.chitoroaga
02:00, 11 sept. 2021

Un dezvoltator imobiliar vrea să radă un loc de joacă din zona CUG, unde deține o suprafață de 2.855 de metri pătrați. Vecinii sunt nemulțumiți că blocul cu 8 etaje va umbri imobilele cu 4 etaje din vecinătate. Contactat telefonic, dezvoltatorul Claudiu Adumitroaei a precizat că nu știe dacă locul de joacă al Primăriei se află pe terenul privat

Un proiect imobiliar anunțat pe strada Hlincea, din muncipiul Iași, va desființa un loc de joacă pentru copii, care deservește mai multe blocuri din zonă. Scandalos este că vecinii nici măcar nu au fost anunțați de inițiativa dezvoltatorului Claudiu Constantin Adumitroaei.

„Anul trecut ne-a adus la cunoștință președintele asociației. Nu s-a cerut acordul vecinilor, s-a adus doar la cunoștință. Serviciul de Urbanism chiar nu face nimic?” a fost reacția lui Petru Târziu, administratorul de la asociația blocului 1050, de pe strada Hlincea nr.21, din zona CUG.

Terenul vizat are o suprafață de 2.855 metri și este situat lângă Școala Gimnazială nr.42 „Nicolae Iorga”. În ședința de Consiliu Local din data de 28.02.2020 proiectul imobiliar a obținut voturile consilierilor locali. Recent, Primăria Iași a eliberat un nou certificat de urbanism pentru edificarea construcției. Cu tot cu PUZ, valoarea terenului este de 300 euro/mp.

Blocul cu 8 etaje umbrește imobilele din vecinătate

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), Claudiu Adumitroaei poate construi un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțare 2S+P+8. Procentul de ocupare a terenului este de 40 la sută, coeficient de utilizare a terenului de 3,5, cu spații verzi pe 40 la sută din suprafața totală a terenului.

„Cât a dat, domnule, la primărie, este normal să construiești așa?”, a precizat un proprietar din blocul 1050.

Inițial, în familia Adumitroaei, proiectele imobiliare erau inițiate de Constantin și Claudia Adumitroaei, părinții investitorului de pe strada Hlincea. Aceștia au făcut bani și după ce au lucrat mai mulți ani în construcții, în Italia. Claudiu Adumitroaei deține încă 3 societăți: Adamant Invest SRL, Adamant Properties SRL și Adamant Development SRL. Pe Adamant Construct SRL apare cu datorii din împrumuturi de aproape 800.000 de euro.

Părinții lui Claudiu Adumitroaei au avut un proiect cu 11 etaje

În 2018, părinții lui Claudiu Adumitroaei au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un teren de aproape 3.000 de metri pătrați situat pe șoseaua Nicolina, nr.60. A fost achiziționat în 1998 și 2015, fiind vorba de două parcele. Conform documentației, beneficiarul intenționa să ridice două blocuri de locuințe colective, spații comerciale și birouri, regimul de înălțare propus fiind de 2S+P+11E, fără să depășească 40 de metri.

În aceeași perioadă, a intrat în dezbatere publică un PUZ pentru construirea unui bloc de locuințe cu regimul de înălțare de 2S+P+11E. Suprafața de teren de 2.528 metri pătrați este situată între Aleea Tudor Neculai și Șoseaua Nicolina nr.58, în apropierea Bisericii Baptiste, chiar lângă terenul soților Adumitroaei. Beneficiarii acestui proiect sunt soții Geanina și Costel Avram, care au declarat că o parte din bani provine din afacerile cu flori. Dețin două tonete cu flori pe Aleea Tudor Neculai și lângă supermarketul „Lidl” din Nicolina.

Investitorul nu știe ce a cumpărat

Contactat telefonic de reporterii „BZI”, Claudiu Adumitroaei a precizat că Primăria Iași ar trebui să mute locul de joacă. Mai mult, investitorul a arătat că nu știe cu exactitate caracteristicile tereneului achiziționat în urmă cu câteva luni.

„Deocamdată lucrăm la proiect, nu știu exact cum voi împărți terenul. Terenul l-am cumpărat acum câteva luni. Nu am fost la fața locului, nu știu despre parc. Dacă e al lor, Primăria Iași trebuie să-și mute lucrurile de pe terenul meu. Când e pe domeniul public, imediat intervin. În ceea ce privește terenul de pe șoseaua Nicolina, pot spune că nu a fost vândut. Voi discuta cu arhitectul să stabilim o soluție, acum am multe pe cap. Pe terenul respectiv sunt salcâmi, nu sunt castani”, a precizat Claudiu Adumitroaei.

Într-un caz similar, instanța a anulat autorizația pentru un bloc anunțat pe locul unui parc

În 2018, dezvoltatorul imobiliar Petru Abătăcesei a început lucrările la un bloc de locuințe colective, pe bd. Carol I, nr. 40-42. Fundația a fost săpată pe amplasamentul unui fost parc dintre blocuri, retrocedat proprietarilor de drept și, mai apoi, vândut afaceristului provenit din Dorohoi. Vecinii au strâns semnături și au făcut zeci de reclamații, după ce și-au arătat dezacordul față de investiția imobiliară. Sesizarea a ajuns și la prefectul de atunci, Marian Șerbescu. În 2019, prefectul a atacat autorizația de construire la Tribunalul Iași. Pe data de 12.04.2019, magistrații au admis cererea de anulare a autorizației. Investitorul a atacat decizia la Curtea de Apel Iași, dar fără succes. Recent, investitorii au reluat pașii pentru intrarea în legalitate. De precizat că Petru Abătăcesei a câștigat contracte și la Finanțele ieșene.