Bloc cu 3 etaje în centrul Iașului, printre case! Străzile din spatele Mitropoliei sunt blocate. Dezvoltatorul Alexandru Pascal trage un tun financiar pe un petec de pământ – FOTO

de: evelina.chitoroaga
02:00, 09 mart. 2021

Dezvoltatorii imobiliari se îngrămădesc în zona Sf. Andrei, aflată în continuă dezvoltare. Investitorul Alexandru Pascal vrea să ridice un bloc cu 4 niveluri pe strada Semnului. Cartierul este sufocat de construcții, iar străzile înguste nu mai suportă traficul auto tot mai aglomerat

Fără mamă, fără tată! Cam asta este deviza investitorului Alexandru Pascal. Un nou proiect imobiliar este pregătit în centrul Iașului, pe strada Semnului nr.16, aflată la intersecția cu strada Gosopodari, la câțiva pași de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), dezvoltatorul a primit avizul Consiliului Local, în 2017, pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime de P+2+M. Suprafața de teren studiată este de doar 488 de metri pătrați. Pe teren se afla o casă bătrânească, dar care a fost demolată între timp.

La un coeficient de ocupare a terenului de 1.85, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge în final la 900 de metri pătrați. La un preț de vânzare de 1.000 – 1.200 euro/mp, imobilul valorează peste 1 milion de euro. Terenul a fost achiziționat în 2014. Cert este că zona este sufocată constant de numărul mare de mașini care circulă pe străzile înguste. Apariția a cel puțin încă 10 autoturisme în zonă va bloca iminent traficul rutier. Contactat telefonic, Alexandru Pascal a precizat că nu intenționează să vândă.

„Cert este că vor fi mai multe locuri de parcare decât trebuie. Deocamdată nu știu ce voi face, probabil voi merge pe închiriere. Proiectul îl realizez împreună cu sora mea (Laura Pascal-n.r.)”, a spus investitorul.

Nu departe de terenul menționat se dezvoltă un proiect major al companiei Iulius.

Investitorul așteaptă să primească autorizația de construire pentru blocul cu 3 etaje

În acest moment, proiectul se află la stadiul de Documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire (DTAC). Pentru eliberarea documentației este nevoie și de avizul de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), pentru că terenul se află într-o zonă protejată. Proiectul va fi analizat în ședința din data de 15.03.2021. Arhitectul care s-a ocupat de realizarea proiectului se numește Ionel Dulman, asociat alături de Constantin Moldovan în societatea Expresiv Concept SRL. Conform ultimelor date disponibile din 2019, rezultatele fianciare ale firmei au fost modeste. Astfel, cifra de afaceri a fost de 8.400 lei, profit de 7.288 lei, datorii de 352 lei. Ionel Dulman mai are calitatea de asociat în societatea M.I.D. Expresiv SRL. Contactat telefonic, arhitectul Ionel Dulman a precizat că o parte din parcări vor fi dispuse și în subteran.

„Proprietarul dorea mai mult spațiu util la parter pentru zona comercială. Vor fi parcări la parter pe o latură, spre stradă, dar și în subsol. Cred că vor fi 9 apartamente. Dacă se va construi acolo, clădirea va fi una de top. Acolo este un sit mizerabil, arată ca un bazar. În zona respectivă sunt multe de făcut. Într-o zonă urbană să nu vorbim de trafic?”, a precizat arhitectul.

Judecătorii ieșeni au anulat autorizația pentru un proiect similar

În altă zonă a orașului, un proiect similar a fost început de afaceristul Ioan Hatmanu, administratorul societății Marluc – H SRL. Recent, Curtea de Apel Iași a decis să anuleze autorizația de construire nr.1012/04.10.2018 emisă pe numele societății Marluc – H SRL. Conform autorizației, clădirea de locuințe colective a fost aprobată pe o suprafață de doar 464 de metri pătrați, situată pe strada Fericirii nr.2, în apropierea zonei Smârdan. Regimul de înălțime aprobat este de P+3+M.

În total, erau prevăzute 15 apartamente, din care 6 cu o cameră și 9 cu două camere, și 11 locuri de parcare. Construcția este aproape finalizată, dar la intervenția Prefecturii Iași, lucrările au fost suspendate pe timpul procesului intentat dezvoltatorului. Acum, hotărârea Curții de apel este definitvă, ceea ce înseamnă pentru Ioan Hatmanu că trebuie să găsească o portiță pentru ca imobilul să fie introdus în circuitul legal. Acum, proprietarul intenționează să obțină un nou certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate.