Biserica Sfantul Anton de Padova

de: BZI.ro
10:39, 01 oct. 2013
Biserica „Sfantul Anton de Padova” din Targu Frumos este o biserica romano-catolica construita intre anii 1991-2005 in orasul Targu Frumos (judetul Iasi). Ea se afla pe strada Cuza Voda nr. 28A, de-a lungul DN28.
In orasul Targu Frumos, aflat la o distanta de 45 km de municipiul Iasi, a existat in a doua jumatate a secolului al XX-lea o mica comunitate catolica. Ea a functionat ca filiala a Parohiei Baltati, avand la 31 decembrie 1979 in ingrijire spirituala 34 de familii catolice cu 102 credinciosi. La inceput, credinciosii catolici din Targu Frumos se adunau intr-un apartament, unde erau celebrate sfintele liturghii.
Preotul Mihai Gal, paroh de Baltati (1977-1985), a inceput construirea unei case parohiale. Dupa finalizarea acesteia in anul 1988, in interiorul casei parohiale a fost organizata o capela, unde s-au oficiat sfintele liturghii. Comunitatea catolica din Targu Frumos a fost pastorita de administratori parohiali: pr. Alois Bisoc (1988-1989) si pr. Iosif Gherghelas (1989-1991).
La 19 martie 1991 a fost infiintata Parohia romano-catolica „Sf. Anton de Padova” din Targu Frumos, avand filiala Podu Iloaiei. Primul paroh de Targu Frumos a fost numit pr. Maricel Medves (1991-2002). In acea perioada existau in oras doar 30 de familii catolice.
In toamna anului 1991 a fost inceputa constructia bisericii parohiale. Proiectul initial prevedea un turn de 40 de metri inaltime, la care s-a renuntat ulterior din lipsa de fonduri. Intre anii 1991-1994 lucrarile s-au efectuat de SC „Moldoconstruct” SA din Iasi, iar din 1994 s-a lucrat in regie proprie. In ianuarie-februarie 1994 s-a amenajat casa parohiala la demisolul bisericii. Incepand din acel an, lucrarile au fost incetinite din cauza lipsei de fonduri. In plus, o parte din fonduri au fost redirectionate pentru construirea unei biserici la Podu Iloaiei (care a fost finalizata in 1997). Desi constructia bisericii nu era terminata, la 23 octombrie 1997 episcopul Petru Gherghel a celebrat aici prima liturghie. El a sfintit in aceeasi zi si biserica noua din Podu Iloaiei. Incepand din anul 2000 s-a inceput celebrarea liturghiilor duminicale in biserica noua.
La invitatia Patriarhiei Romane, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si a Diecezei Romano-Catolice de Iasi, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a efectuat in perioada 2-8 septembrie 2001 o vizita ecumenica in Romania. Printre comunitatile catolice care au fost vizitate de inaltul ierarh catolic s-a aflat si comunitatea din Targu Frumos. In aceasta vizita cardinalul austriac a fost insotit de catre episcopul diecezan de Iasi.
La 1 august 2002 a fost numit ca paroh pr. Iulian Faraoanu, in timpul pastoriei sale efectuandu-se finisarile interioare si exterioare ale bisericii parohiale, finalizate in anul 2005. Tot el a obtinut in anul 2004 o parcela de teren pentru cimitirul catolic, la intrarea in Tg. Frumos dinspre Pascani. La 1 august 2004, filiala Podu Iloaiei a fost ridicata la rangul de parohie. 
In ziua de 13 august 2005, episcopul Petru Gherghel a consacrat altarul si a sfintit Biserica parohiala din Tg. Frumos, inconjurat de pr. paroh Iulian Faraoanu, pr. Maricel Medves, pr. decan Iosif Dorcu si pr. prelat Albert Holenstein. La acest eveniment a luat parte un numar mare de preoti si credinciosi, catolici si ortodocsi. La 21 august 2005 a fost instalat ca paroh al acestei comunitati pr. Iulian-Eugen Kropp, care fusese numit in functie incepand din 1 august.
In perioada 8-9 decembrie 2007, episcopul Petru Gherghel de Iasi s-a aflat intr-o vizita pastorala in Parohia Targu Frumos, a participat la liturghii si s-a intalnit cu credinciosii filialei. In a doua zi a vizitei, el a sfintit noile usi de la biserica, mai frumoase si mai trainice, precum si o statuie a Maicii Domnului de la Lourdes, care urma sa fie pusa in viitoarea grota de langa biserica. 
La 1 septembrie 2010 a fost numit un nou paroh in persoana preotului dr. Fabian Dobos.
Biserica romano-catolica din Targu Frumos se remarca prin stilul arhitectonic modern si prin simplitate. La demisol se afla casa parohiala, cu resedinta parohului, biroul parohial si sala unde se desfasoara si orele de religie pentru elevi si intalnirile de cateheza pentru copii si tineri. In prezent, in aceasta biserica sunt celebrate zilnic liturghii. Comunitatea catolica din Targu Frumos avea in anul 2005 un numar de 75 familii cu 270 de credinciosi.