Biserica pictată de Arsenie Boca: Imagini impresionante din interiorul bisericii de la Drăgănescu

de: BZI.ro
15:12, 01 oct. 2021

Puțină lume știe că biserica din satul Drăgănescu, județul Giurgiu, este pictată de Arsenie Boca. Imaginile zugrăvite de duhovnic au stârnit numeroase controverse în rândul preoților.

Părintele Arsenie Boca a pictat, timp de 15 ani, interiorul bisericii din Drăgănescu. În tot acest timp, regimul comunist i-a interzis să mai slujească. Astfel, el și-a dedicat timpul zugrăvirii bisericii cu scene din Noul Testament, dar și cu scene moralizatoare, prin care părintele le transmitea mesaje celor care îi priveau picturile.

În ce an a fost construită biserica pictată de Arsenie Boca?

Biserica „Sf.Nicolae” din satul Drăgănescu a fost construită în anul 1870 de Petre Dănescu şi Ioan Dumitrescu. Potrivit adevărul.ro, preotul Răzvan Lucian Petcu a declarat că biserica a fost mai mică inițial. Din anul 1950, biserica a fost înălțată cu 1,75 de metri. Începând cu 1967, părintele Arsenie Boca a pictat scene impresionante. Din această cauză, el a fost considerat „în afara canoanelor Bisericii”, însă unii oamenii l-au considerat un vizionar.

Unul dintre preoți a declarat, la un moment dat, că:

„Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva”, a spus Iustin Pârvu, pentru adevărul.ro.

„Nu pictura de la Drăgănescu, care este cu totul aparte faţă de predania iconografică ortodoxă şi pe care n-o putem include în tradiţia ortodoxă, fiindcă este o artă înscrisă în curentul acesta post-modernist. La fel ca şi anumite texte imnografice ale lui Sandu Tudor, care n-a greşit dogmatic doar pentru că s-a exprimat cu un limbaj mai aşa… E pur şi simplu o latură a artiştilor din ei, necanonică, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste lucruri necanonice, pentru mărimea dragostei lor faţă de El.”, a completat părintele.

Semnificația picturilor părintelui Arsenie Boca

Prin picturile sale, părintele Arsenie Boca trage un semnal de alarmă în ceea ce privește anumite pericole, care îi pândesc pe oameni la tot pasul. Una dintre cele mai reprezentative scene este cea a „omului modern”.

„M-am însurat, mi-am rotunjit țarina, mi-am cumpărat milioane de cai putere, caut locuință pe altă planetă, așa că rogu-te să mă ierți, nu pot veni. Nu mai avem această preocupare”, explică părintele Arsenie Boca imaginea.

Părintele Iustin Pârvu era de părere că pictura de la Drăgănescu este necanonică, dar că părintele Arsenie Boca trebuie tratat ca un apostol al ortodoxiei.

„E pur și simplu o latură a artiștilor din ei, necanonică, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste lucruri necanonice, pentru mărimea dragostei lor față de El.

Este un apostol cu o lucrare uriașă, care crește mereu. Toate greșelile lui i s-au iertat pentru această lucrare mare, și nu numai că i s-au iertat, dar mijlocește pentru iertarea greșelilor noastre.”, spunea regretatul stareț de la Petru-Vodă, potrivit identitatea.ro.

Dintre toate icoanele și frescele realizate de părintele Arsenie Boca de-a lungul timpului, pictura de la Drăgănescu se distinge într-un mod cu totul aparte. Astfel, se spune că acest locaș ar reprezenta o veritabilă „Capelă Sixtină a Ortodoxiei Românești”

Nichifor Crainic, un mare teolog român, născut în județul Giurgiu, la Bulbucata, dezvăluia că pictura Părintelui Arsenie Boca “are darul de a-l apropia pe om de Biserică, de a ne lumina, de a ne face să problematizăm și să ne gândim la sensul vieții noastre de creștini”, se menționează în comunicatul Episcopiei.