Biserica de lemn din Corbesti, Arad – FOTO

de: BZI.ro
14:35, 09 apr. 2020

Biserica de lemn din Corbesti. Una dintre cele mai cunoscute biserici de lemn din judeţul Arad este cea localizată în satul Corbesti din comuna Petriş. Construcţia de lemn are hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi datează din anul 1800. Biserica se afla pe nouă listă a monumentelor istorice sub codul LMI AR-II-m-A-00597.

În localitate a fost consemnată existenţa unei vechi biserici situată pe „Dâmbul bisericii” unde era şi cimitirul. În conscripţia din 1755, satul Corbesti avea 15 case iar locuitorii frecventau lăcaşul de cult din Petriş, pentru că nu existau biserică şi preot în sat.

Biserica de lemn din Corbesti. Monument de arhitectură populară

Biserica de la Corbesti se înscrie armonios în ambianţa monumentelor de arhitectură populară. Are o vechime de peste două secole, mai exact de pe la 1800 şi a fost adusă în acest loc pe la 1835. Odată mutată în acest loc, biserica a fost aşezată de meşterii vremii pe o talpă de piatră.

Biserica este lucrată cu toporul, din bârne de gorun, netencuita şi păstrează forme arhaice. La începutul secolului al XIX-lea a fost pictată de Nicolae de la Lupşa Mare. Se pare că acesta a avut şi un ajutor al cărui nume nu se cunoaşte şi căruia îi aparţine o parte din pictura naosului. Se remarcă mai ales prin frumoasele picturi care acoperă zidurile, tavanul boltit şi iconostasul, opere ale unor pictori populari, cel mai important fiind cel mai sus-menţionat: Nicolae Zugravul din Lupşa Mare, care a lucrat şi la biserică din Julita.

Biserica necesită reparaţii. Din păcate eforturile singulare ale unor preoţi tineri sunt subminate tocmai de instituţiile care ar trebui să-i sprijine. Vorbim aici de birocraţia stufoasă şi lipsa de interes şi profesionalism a unor oameni plătiţi să protejeze aceste monumente.