Biscuiți de Crăciun: Un răsfăț pentru toată familia
Au rămas zile numărate până la Crăciun, pe lângă lista de cadouri pentru ce dragi și împodobirea bradului este important și meniul festiv. De pe masa de sărbătoare nu are cum să lipsească biscuiții de Crăciun, desertul copilăriei, pregătit cu mare dragoste în fiecare an de bunica.
Rețeta folosită de bunica pentru biscuiții de Crăciun este una foarte simplă dar și foarte gustoasă. Cea mai dificilă parte din pregătirea biscuiților este ornarea acestora, fiind și cea mai frumoasă partea a procesului. Bunica mereu aduna în jurul său toți nepoțeii pentru a decora împreună biscuiții, distrându-se de minune.
Biscuiți de Crăciun: Cea mai ușoară rețetă pentru cel mai bun desert
Pentru a face biscuiții de Crăciun, bunica nu avea printre accesoriile sale de bucătărie un pistol special. Din acest motiv, bunica împacheta aluatul fursecurilor în folie alimentară, ținându-l în frigider pentru 30 de minute. Ulterior, bunica întindea în foaie de 5-6 mm grosime, pe masa pudrată cu faină, și îl decupa cu forme clasice de biscuiți de Crăciun.
Pentru a prepara biscuiții, bunica zdrobea bine untul moale, adăuga zaharul, puțină sare, coajă rasă de lămâie pentru aromă și esență de vanilie, amestecând totul până obținea o cremă omogenă. Bunica adăuga și un ou de casă, amestecând totul până omogeniza perfect tot amestecul. Ulterior, bunica adăuga și faină suficientă pentru a obține un aluat cremos, dar cu o consistență densă.
După ce aluatul era gata, bunica umplea folia de plastic pentru bucătărie cu aluat și forma, pe tava unsă în prealabil, diferite forme de biscuiți pentru Crăciun.
Ingrediente folosite de bunica pentru ornarea biscuiților de Crăciun
Bunica orna biscuiții pentru masa de sărbătoare cu mare atenție și grijă. Alături de nepoței ea potrivea ingredientele pentru a obține cei mai delicioși și frumoși biscuiți de Crăciun. Înainte de a le introduce în cuptor, după ce a dat formă biscuiților, bunica combina mai multe ingrediente pentru a le orna.
De cele mai multe ori, bunica folosea cireșele confiate, adunate din grădina sa pe timp de vară pentru a le folosi în perioada rece a anului la diverse prăjituri și deserturi. De asemenea, ea folosea coaja de portocală confiată, perlele de zahăr și bomboanele mici, colorate de diverse forme.
După ce biscuiții de Crăciun se coceau, bunica aștepta să se răcească pentru a le putea orna cu ciocolată albă și neagră, topită la foc încet.
Bunica se folosea de un secret pentru a păstra forma biscuiților de Crăciun. Ea mereu punea tava cu fursecuri în frigider, pentru circa 15 minute, înainte de coacere. Astfel, bunica reușea să obțină cele mai frumoase fursecuri de Crăciun pentru masa de sărbătoare.
De asemenea, este foarte importantă și temperatura în care se coc biscuiții. Bunica mereu preîncălzea cuptorul la 180 °C, pentru circa 10-12 minute. Este important ca suprafața fursecurilor să nu fie rumenită deloc, astfel nu trebuie să prelungești timpul pentru coacere.
Biscuiții de Crăciun se pot prepara și cu 2-3 săptămâni înainte de a le consuma. Acestea se pot păstra foarte bine în cutii de metal, într-un loc răcoros.
Dacă biscuiții de Crăciun ți-au fost pe plac nu ai cum să ratezi rețeta pentru un salam de biscuiți cu ciocolată, buturuga de Crăciun sau alte prăjituri care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.