Bilanțul pandemiei de coronavirus la nivel mondial. Care este situația actuală
Pandemia de coronavirus s-a soldat cu cel puţin 880.396 de morţi în întreaga lume. Au fost diagnosticate peste 26.947.550 de cazuri de infectare, dintre care 17.709.800 sunt considerate vindecate. Acest număr de cazuri nu reflectă însă decât o parte a numărului real de contaminări. Sâmbătă, s-au înregistrat în lume 5.171 de noi decese şi 268.142 de noi infectări. Ţările cu cele mai multe cazuri noi sunt India (1.065 decese), SUA (805) şi Brazilia (682). Sunt 6.432.209 cazuri de infectare şi 192.864 de decese în Statele Unite. Poziţia a doua este ocupată de Brazilia, cu 4.123.000 infectări şi 126.230 decese, iar pe trei este India, cu 4.120.846 de infectări şi 70.732 decese.
Coronavirus în România, 6 septembrie 2020. Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a prezentat ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.150 noi de cazuri de infectare cu coronavirus din 14.871 de teste, ceea ce înseamnă o rată de 7,73%. De asemenea, 43 de români au murit în ultimele 24 de ore, infectați cu coronavirus, iar 475 se află în stare gravă în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Analizele au mai arătat că 431 de persoane sunt pozitive la retestare.
Molecula naturală care ucide coronavirusul se găsește în ceapă sau mere
Molecula naturală care ucide coronavirusul. Un studiu al cercetătorilor din Spania și Italia a descoperit un inhibitor al coronavirusului. Respectivul compus natural are capacitatea de a destabiliza replicarea temutului virus. Această moleculă se găsește în mere și ceapă.
A fost descoperită molecula naturală care ucide coronavirusul
Potrivit unui studiu recent, quercitina ar avea capacitatea de a opri replicarea SARS-CoV-2. Astfel, această moleculă naturală acţionează ca un inhibitor specific în cazul coronavirusului. Substanţa prezintă o acţiune destabilizatoare asupra 3CLpro. Iar aceasta este una dintre proteinele care stau la baza replicării agentului patogen. Toate acestea reies dintr-un studiu publicat recent într-o revistă de specialitate, scrie Il Messagero.
Descoperirea este prezentată în cadrul unui studiu demarat de Fundaţia spaniolă HNA. Aceste cercetări au fost făcute în colaborare cu Institutul de nanotehnologie al Consiliului Naţional de Cercetare, CNR-Nanotec din Cosenza. Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Internaţional de Macromolecule Biologice.
„Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale folosite în prevenirea infectării cu coronavirus. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu este aprobată ca medicament”, precizează Bruno Rizzuti.
Quercitina este prezentă din abundență în legumele și fructele obișnuite, precum caperele, ceapă roșie, ridichi și mere. Molecula este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și anti-alergice.
Şi în Germania se cercetează intens
Pe de altă parte, un cercetător din Germania speră să poată înfrânge coronavirusul cu ajutorul unui derivat din drojdie. Michael Piontek îşi pune mari speranţe în celulele de drojdie.
„Aceasta e comoara noastră. În ea zace întregul nostru know how. Cu ajutorul ei se poate începe producţia oriunde în lume”, explică microbiologul în vârstă de 60 de ani.
„Comoara” sa este supravegheată în permanenţă cu ajutorul camerelor video şi a unui serviciu de pază. Piontek speră ca remediul său să ajungă în faza de a putea fi testat pe oameni. El a început deja după absolvirea studiilor cu cercetările pe bază de celule de drojdie. Compania pe care o conduce, Artes Biotechnology, a dezvoltat deja, folosind aceeaşi tehnologie, un vaccin contra Hepatitei B. Din aprilie, Piontek împreună cu cei 25 de angajaţi a săi lucrează la un vaccin anti-coronavirus. Cu ajutorul drojdiei, Artes poate produce o proteină care să genereze, la rândul ei, anticorpii necesari în combaterea CoVid-19.
Quercitina poate fi modificată pentru efecte mai puternice
Quercitina poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, spun oamenii de știință. Rezultatele cercetărilor sunt prezentate într-un studiu demarat de o fundație spaniolă. Cercetarea a fost făcută în colaborare cu Institutul de nanotehnologie al Consiliului National de Cercetare, CNR-Nanotec din Cosenza. Datele despre molecula naturală care ucide coronavirusul au fost publicate în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice.