Bilanț la Consiliul Județean Iași. Cum arată proiectele județului după 6 luni de mandat în Casa Pătrată?

de: Vlad Rotaru
02:00, 24 apr. 2021

Conducerea Consiliului Județean Iași și-a făcut bilanțul după primele 6 luni de la preluarea mandatului după alegerile locale 2020. Șefii administrației județene au trecut în revistă principalele proiecte din prima parte a mandatului, dar și următoarele obiective până în anul 2024

Actuala conducere a Consiliului Județean (CJ) Iași și-a prezentat bilanțul pentru prima parte a mandatului 2020-2024. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și vicepreședinții Marius Dangă și Sorin Afloarei, au prezentat principalele proiecte realizate de instituția județeană în perioada octombrie 2020 – aprilie 2021, atât la nivelul instituției, cât și la direcțiile subordonate.

„Se împlinesc 6 luni de când am început să implementăm proiect cu proiect pentru Iași, să găsim soluții și să eliminăm piedicile ce au stopat ani de zile dezvoltarea județului nostru. Cunosc foarte bine realitatea județului Iași și proiectele ce corespund nevoilor ieșenilor. În aceste 6 luni de mandat am făcut tot ce ne-a stat în putință să punem în mișcare proiectele pe care ni le-am asumat”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

La nivelul CJ Iași, PNL formează o alianță majoritară cu PMP.

Lista investițiilor din sănătate la Consiliul Județean Iași

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a trecut în revistă și proiectele demarate în sănătate în acest mandat.

„Sănătatea cetățenilor este prioritatea noastră. Am inițiat proiectul de construire și dotare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, dar și a unui Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii. Am înființat prima secție de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din Moldova și a doua din România, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii. Am demarat construirea primului Centru de Tratament al Infertilității din Moldova la maternitatea «Elena Doamna»”, a mai spus Costel Alexe.

Acesta a mai menționat că în acest mandat a fost sprijinit și proiectul de dezvoltare de la Aeroportul Internațional Iași. De altfel, în ultimele 6 luni au fost reintroduse principalele curse interne și externe, dar și noi rute.

Consiliul Județean Iași a redus 12 taxe speciale

Șefii administrației județene au arătat că în acest mandat au fost reduse 12 taxe speciale, dintre care 8 numai de la Direcția de Urbanism. Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași, a arătat și cum s-a ajuns la o asemenea decizie.

„Dincolo de marile proiecte de investiții demarate, am ținut împreună, în această echipă, să schimbăm filosofia de lucru la nivelul Consiliului Județean. Dacă cetățenii plătesc impozite, atât timp cât există niște taxe cu un nivel stabilit prin lege, de ce să mai inventăm noi altele. Un exemplu este taxa de fotocopiere de documente. Le-am eliminat. Au rămas în atributul nostru strict taxele introduse prin lege și doar la nivelul minim prevăzut de lege. Este o datorie pe care o avem în fața cetățenilor. Am instituit regula ca nimic din ceea ce decidem aici în folosul unor grupuri sociale să nu decidem făra a-i consulta”, a spus Marius Dangă.

Investiții în cultură din banii CJ Iași

În bugetul CJ Iași pe 2021 au fost prinse și investiții în domeniul cultural. Șefii administrației județene au arătat că s-au alocat fonduri pentru reabilitarea capitală a clădirii Teatrului „Luceafărul” și a Casei Muzeelor. De asemenea, proiectul de reabilitare și modernizare a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași va fi realizat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Sistemul educațional are datoria de a asigura șanse egale tuturor elevilor și de a asigura fiecăruia posibilități maxime de dezvoltare. În județul Iași, școlile speciale subordonate CJ abordează actul educațional de pe poziția capacității elevului deficient sau aflat în dificultate, iar noi am venim în întâmpinarea elevilor și cadrelor didactice prin investiții”, a menționat Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.