Bicarbonat pentru escare: Tratament naturist eficient, ușor de preparat acasă
Vă întrebați dacă puteți folosi bicarbonat pentru tratarea escarelor? Ei bine, da! După cum probabil știți, bicarbonatul de sodiu este un remediu universal, astfel că este ideal pentru tratarea a numeroase afecțiuni.
Escarele reprezintă ulcerații sau leziuni apărute în urma presiunii prelungite asupra pielii, în special în cazul pacienților imobilizați la pat. În funcție de evoluția lor, escarele se clasifică în patru stadii: stadiul I – tegumente intacte, dar pe care se observă iminența apariţiei unui ulcer; o zonă eritematoasă persistentă la mai mult de o oră de la îndepărtarea presiunii; stadiul II – leziune superficială (epiderm, posibil derm); abraziune, ulceraţie superficial, vezicule; stadiul III – leziune ce depăşeşte tegumentul şi ajunge în ţesutul subcutanat şi muşchi, cu/fără infecţie și stadiul IV – leziuni ale osului/articulaţiei cu/fără infecţie.
Alți factori favorizanți pentru apariția escarelor sunt: bolile preexistente (diabet zaharat, tulburări circulatorii, Alzheimer), anemia, hipoproteinemia, vârsta înaintată, incontinența urinara +/- fecală (contaminare bacteriană), dar și prezența tegumentelor umede (transpirație abundentă).
Tratarea escarelor presupune reducerea presiunii asupra pielii afectate, îngrijirea rănilor, ameliorarea durerilor, prevenirea infecțiilor și menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Remediu naturist cu bicarbonat de sodiu pentru escare
Bicarbonatul de sodiu este un panaceu utilizat pentru tratarea rănilor în toate etapele vindecării, datorită prorpietăților sale miraculoase. Fiind un bun dezinfectant, bicarbonatul de sodiu ajută la îndepărtarea crustelor pielii, la prevenirea formării cicatricilor și la reducerea riscului ca o rană sau o leziune să se infecteze.
Printre beneficiile pe care le oferă bicarbonatul de sodiu sănătății în general, se numără: tratează arsurile la stomac, înlocuiește cu succes apa de gură, albește dinții, înlocuiește deodorantul, îmbunătățește performanțele sportive, elimină mâncărimile și arsurile, încetineşte progresul în bolile cronice de rinichi, ameliorează simptomele date de Zona Zoster și îmbunătăţeşte anumite tratamente împotriva cancerului.
În ceea ce privește tratamentul escarelor, este suficient să amestecați două-trei linguri de bicarbonat cu puțină apă, astfel încât să formați o pastă. Aplicați-o, în strat subțire, pe zona afectată și lăsați-o să acționeze 30 de minute. Apoi, clătiți zona și aplicați o cremă hidratantă. Repetați procesul până la vindecarea completă.
Alte remedii naturiste pentru tratarea escarelor
Pentru grăbirea procesului de vindecare, curățați zonele afectate cu apă sărată. În acest fel, evitați inflamațiile și infecțiile. Un alt remediu extraordinar pentru escare îl reprezintă turmericul. Acesta are proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și antioxidante, fapt ce contribuie la înlăturarea infecției și la diminuearea senzațiilor neplăcute.
De asemenea, și mierea de albine are proprietăși antiseptice și poate calma durerea în cazul escarelor minore. Aceasta înlătură mâncărimile și reduce riscul infecției.
Un bun remediu pentru escare îl constituie aloe vera. Această plantă suculentă împiedică agravarea infecțiilor și hidratează zonele afectate.
Fiind esențială pentru sănătatea pielii, vitamina C este recomandată și celor care suferă de escare. În plus, este un puternic antioxidant și antiinflamator, fapt ce ajută la vindecarea rapidă a pielii afectate.
Un mineral important, care alimentează sistemul imunitar şi ajută la vindecarea ţesuturilor este zincul. Acesta previne infecțiile și deteriorările pielii, ce ar putea apărea din cauza escarelor. Pentru a spori eficiența acestui mineral, puteți folosi și unguent cu zinc.