Bicarbonat de sodiu pentru cistită. Tratamente naturiste pentru inflamarea vezicii urinare
Bicarbonatul de sodiu are numeroase beneficii pentru organismul uman, printre care alcalinizarea organismului, combaterea infecțiilor fungice și detoxifierea organismului. De aceea, se spune că o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru cistită este un tratament eficient și sănătos.
Efectele bicarbonatului de sodiu pentru cistită
Cistita este inflamație a vezicii urinare, manifestată prin nevoia de a urina frecvent, nevoia de a urina chiar și după ce vezica urinară a fost golită, usturimi la urinare, urină tulbure, urină urât mirositoare, urinare dureroasă, febră (nu foarte mare), prezența sângelui în urină, durere în timpul actului sexual, senzația de presiune la nivelul vezicii urinare, crampe abdominale, dureri la nivelul spatelui.
Cauzele cistitei sunt: infecții ale tractului urinar, administrarea anumitor medicamente, expunere la radiații, folosirea anumitor produse de igienă care provoacă iritații.
Bicarbonatul de sodiu ar putea scade aciditatea urinei, ceea ce înseamnă că ar putea ameliora simptomele și ar facilita eliminarea bacteriilor care provoacă infecția. Acest tratament presupunea consumarea unei lingurițe de bicarbonat dizolvat într-un pahar cu apă.
Deși dovezile eficacității acestui tratament sunt puține, mulți pacient, majoritar femei, susțin că au fost ajutați de acest remediu.
Totuși, trebuie să aveți grijă la cantități, dacă optați să încercați acest remediu. Consumul în exces al bicarbonatului de sodiu poate avea efecte secundare foarte neplăcute. Unele dintre acestea fiind: diaree, greață, dureri de stomac, convulsii, comă, deces (în cazuri rare).
Doza recomandată este de o cană cu apă caldă și o linguriță de bicarbonat, de două ori pe zi. Astfel se poate modifica pH-ul urinei spre a fi mai puțin acidă și devenind mai puțin ospitalieră pentru bacterii.
Ceaiul, eficient pentru infecțiile urinare
În cazul în care vă confruntați cu infecții ale tractului urinar, se recomandă consumul de apă în abundență. În acest sens, diversificarea apei cu ceai poate fi eficientă. Trebuie să fiți atenți totuși la tipul de ceai, căci unele au efecte diuretice și pot avea un efect iritant asupra rinichilor și tractului urinar. Astfel, ceaiul ales trebuie să fie pe bază de plante sau fructat și fără cofeină.
Ceaiurile recomandate sunt: ceaiul de merișoare, ceaiul verde, ceaiul de mentă, ceaiul de mușețel și ceaiul din frunze de afin.
Specialiștii recomandă consumul de merișoare pentru aceste infecții. Însă aceste fructe au mai mult efecte preventive, decât efecte de tratare. Specialiștii susțin că efectul este datorat faptului că fructul face urina să fie mai acida și ostila creșterii și înmulțirii bacteriei Escherichia coli (E. coli), responsabilă pentru apariția infecțiilor urinare.
Un zvon susține că băuturile alcoolice, cum ar fi coniacul, sunt de ajutor. Acesta este fals întrucât alcoolul are efect diuretic puternic și irită tractul urinar.
Remediile naturiste, cum ar fi bicarbonatul de sodiu pentru cistită, sunt eficiente pentru unele persoane, nu pentru toată lumea. Cel mai bine este să vă consultați cu medicul înainte să le urmați. Totodată, în funcție de gravitatea infecției, acesta vă poate recomanda tratamente antibiotice convenționale, cu efecte mai sigure.