Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași necesită investiții urgente! Cititorii au parte de condiții improprii la baie: „Nu putem verifica cine intră acolo” – VIDEO
Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași, de la galerii, are nevoie de investiții importante. De mai bine de zece ani, băile care sunt la dispoziția cititorilor, dar și a trecătorilor, se confruntă cu grave probleme de igienă, și nu numai. Apa nu este disponibilă întotdeauna, iar hârtia dispare cât ai clipi, lucru care le dă bătăi de cap tuturor. Recent, o ieșeancă a povestit reporterilor BZI prin ce „aventură” a trecut, încercând să spele pe mâini. Pe de altă parte, directorul instituției a declarat faptul că aceste evenimente se întâmplă des, însă nu poate schimba lucrurile
O femeie din Iași, al cărei nume îl vom păstra sub protecția anonimatului, s-a declarat oripilată de condițiile găsite la băile de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”. Ieșeanca a menționat reporterilor BZI că în cursul zile de 16 ianuarie 2023, din dorința de a se spăla pe mâini după ce a folosit una dintre băile bibliotecii, a observat că nu există apă. În plus, aceasta a menționat că în cazul ei se afla încă o tânără, care căuta o chiuvetă funcționabilă și încerca să tragă apa.
„Am încercat să mă spăl pe mâini și am văzut că nu era apă. În situația mea era o tânără, care căuta disperată să tragă apa la baie și să se spele pe mâini. Mă gândesc la fetele care trec pragul bibliotecii. Sălile erau pline în seara aceea. Lucrătorii bibliotecii aveau apă la wc-ul lor, doar tinerii nu aveau și nici că le pasă celor care lucrează acolo despre acest focar apărut odată cu lipsa apei”, a declarat femeia nemulțumită de situația băilor.
Cititorii au parte de condiții improprii
Publicul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” din Iași are parte de condiții improprii, în special la băile puse la dispoziție. O femeie care în urmă cu două zile a folosit una dintre cele zece băi disponibile a ieșit revoltată de acolo, acuzând conducerea.
„Nu era apă deloc, ce era și în baia aia… sânge, tampoane… Era o fată disperată să tragă apa pentru că, vă dați seama, la fete e ceva mai special… Nu era săpun și după ce am făcut rost mi-am dat seama că nu am cum să-l folosesc. Personalul are apă, iar copiii și tinerii nu… Când m-a văzut femeia de serviciu că filmez a venit cu o găleată de apă, adusă de la baia care avea.
Deci baia este un focar de infecție, merg des copii, erau sălile pline când am fost eu. Am sunat la DSP, dar au zis că trebuie să fac reclamație în scris, nu se autosesizează, chiar dacă știu că nu e apă. Într-un final am mers la baia personalului, unde era apă”, a adăugat femeia.
Problema băilor, de nerezolvat
În urma celor prezentate, Dan Doboș, directorul bibliotecii, a explicat situația cu care, din spusele lui, se confruntă de mulți ani.
„Într-adevăr, în acea zi a fost apă doar la una dintre băi, dar acest lucru nu ține de noi. Avem contract cu ApaVital, instalațiile sanitare sunt în regulă, chiar nu putem controla chestiunea cu apa. De când sunt director aici ne confruntăm cu aceste probleme, avem multe sesizări, dar facem ce putem, nu putem verifica cine intră la baie, întrucât poate intra oricine.
Baia respectivă este o excepție, după ora 17:00 urcă tot felul de oameni. Biblioteca e deschisă până la 20:00, este o baie publică, pot intra și oamenii străzii. Hârtia dispare într-un minut, apoi, dacă punem prea multă, ne întreabă auditul de ce. Ce pot face este să asigur curățenia constant, dar și acest lucru este greu de menținut, dacă au acces toți oamenii. În aceste momente este apă peste tot, am verificat.
Nu dispunem de bani, încercăm să rezolvăm cum putem”, a declarat directorul Dan Doboș.