Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” va beneficia de un sistem de stocare în Cloud de peste 4 milioane de lei

de: George Cristian
15:51, 09 sept. 2024

Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” va beneficia de un sistem de stocare de cloud în valoare totală de peste 4 milioane de lei. Vorbim depre achiziția de echipamente electronice pentru stocarea datelor care va fi achiziționat de către Asociaţia Universităţilor, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România și de care va beneficia BCU Iași.

Licitația a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În trecut, Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” se afla în top 10 instituții digitale din România.

Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” va beneficia de un sistem de stocare în Cloud de peste 4 milioane de lei

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași va beneficia  un sistem integrat de stocare în Cloud, cu o valoare de peste 4 milioane de lei achiziționat de Asociaţia Universităţilor, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România. Sistemul este format din trei unități de procesare și stocare, fiecare cu patru noduri, și trei servere de backup, care vor oferi stocare locală și replicare în Cloud.

Această investiție face parte din proiectul de cercetare „Acces la literatura științifică și publicarea în regim de acces deschis – ANELIS PLUS 2023-2025”, derulat în cadrul Programului Național de Cercetare-Dezvoltare PNCDI IV 2022-2027. Scopul proiectului este extinderea infrastructurii IT care susține depozitul național de literatură științifică electronică, inițiat în 2013.

Achiziția vizează menținerea și îmbunătățirea accesului la resursele științifice pentru comunitatea academică românească, sprijinind activitățile de cercetare și educație.

” Obiectivul general de a creste gradul de implicare a mediului de cercetare românesc în rețele de cercetare internaționale specializate, de importanță majoră pentru dezvoltarea viitoare a științei și tehnologiei, și va contribui, în același timp, la dezvoltarea infrastructurii informaționale corespunzătoare pentru a sprijini proiectele mari si complexe de cercetare.
De asemenea, proiectul este în conexiune si cu obiectivul specific care se refera la asigurarea accesului prin abonarea principalelor baze de date/ platforme de reviste științifice, pentru universități publice și private, institute de CD și biblioteci centrale universitare, și susținerea publicării în acces deschis (OA) prin inițierea de acoduri transformative cu edituri internaționale.” se arată în caietul de sarcini.

Ce echipamente vor fi cumpărate pentru stocare Cloud la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”

Un nou sistem de infrastructură IT complex, care combină procesarea și stocarea datelor, este propus pentru a asigura performanțe ridicate și disponibilitate înaltă. Fiecare sistem va fi compus din patru noduri sau servere interconectate pe o rețea dedicată și redundantă de 25 GB, ceea ce va optimiza atât partea de procesare, cât și stocarea datelor.

Specificațiile tehnice includ un șasiu cu patru noduri și echipamente periferice necesare pentru conectare. Sistemul va beneficia de un rack și o consolă KVM pentru management, asigurând astfel o soluție integrată de procesare și stocare. Serverele vor fi dotate cu procesoare puternice de tip CISC x86 cu 16 nuclee și memorie RAM extensibilă, în funcție de cerințe, de la 256 GB până la 4096 GB. În ceea ce privește stocarea internă, soluția propune utilizarea de discuri NVMe și SSD, cu posibilitatea de extindere la opt unități, pentru a răspunde cerințelor de capacitate ridicată și performanță.

Printre cerințele funcționale se numără rularea a minimum 30 de instanțe virtuale, indiferent de sistemul de operare gazdă, și suportul pentru tehnologii de accelerare video hardware. Soluția trebuie să fie scalabilă, cu capacitatea de a configura clustere de înaltă disponibilitate cu până la 64 de noduri și să ofere mecanisme de failover pentru a asigura continuitatea în cazul defectării unui host.

Zona de stocare va folosi tehnologia de cluster pentru a integra mediile de stocare interne ale nodurilor, oferind astfel o capacitate comună și protecție continuă a datelor. Soluția include, de asemenea, opțiuni de caching pe dispozitive flash pentru optimizarea performanței și protecție avansată a datelor prin RAID mirroring. Valoarea proiectului de achiziție a unui sistem de stocare Cloud de către Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” este de 4.465.290 lei.