Beti cafea pentru a preveni Alzheimer-ul

de: BZI.ro
08:51, 16 iun. 2020

Beti cafea pentru a preveni Alzheimer-ul! O cafea mica pentru a va proteja neuronii? Nu zambi, subiectul este foarte serios. Consumata in cantitati moderate, cofeina ar impiedica dezvoltarea leziunilor cerebrale care apar la persoanele cu boala Alzheimer. Observat in studii epidemiologice, demonstrate la soareci, acest concept trebuie acum confirmat la om.

Acesta este obiectivul unui test pilot infiintat de Dr. David Blum, un cercetator din Lille. In aceasta calitate, a obtinut o bursa transfrontaliera de la Liga Europeana impotriva Bolii Alzheimer (LECMA1) pentru a-si desfasura activitatea cu Dr. Christa Müller, un cercetator german (Bonn), specializat in cofeina.

Alzheimer, o boala in continua evolutie

O patologie neurodegenerativa in continua evolutie si pentru care nu exista tratament: pana in 2050, 6,5% din persoanele peste 65 de ani ar trebui sa aiba dementa. Aceasta perspectiva sumbra ii imping pe cercetatori sa faca mai multe eforturi pentru a gasi modalitati de a preveni dezvoltarea acestei patologii sau cel putin de a-si limita dezvoltarea.

Au fost identificati mai multi factori de risc pentru boala Alzheimer, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala sau obezitatea. Prin urmare, este esential sa actionam asupra acestor boli metabolice pentru a preveni dezvoltarea patologiei. Stim insa cat de dificil este sa lupti impotriva acestei ciume in continua crestere. Prin urmare, este esential sa luam in considerare alte abordari.

Prin urmare, cercetarea se concentreaza in paralel pe identificarea factorilor de protectie, cu un dublu obiectiv: reducerea riscului de progresie la pacientii diagnosticati precoce si prevenirea dezvoltarii bolii la o populatie varstnica fragila. Mai multe studii epidemiologice au aratat influenta pozitiva a dietei mediteraneene, antrenamentul cognitiv sau chiar activitatea fizica in prevenirea declinului cognitiv. Ramane acum sa-l validam prin cercetari fundamentale, apoi pentru sa facem dovada conceptului in studiile clinice.

Intelegeti mai bine rolul factorilor protectori in boala Alzheimer

Intelegerea rolului factorilor de risc, cum ar fi diabetul de tip 2 sau factorul genetic BIN1, dar si cel al factorilor de protectie, cum ar fi citrulina sau omega 3, este o premisa esentiala pentru lansarea unui studiu la animale si apoi in om.

Beti cafea pentru a preveni Alzheimer-ul

Dr. David Blum (Lille) este unul dintre cercetatorii care au obtinut o bursa de la LECMA. Lucrarea sa, realizata in colaborare cu Dr. Christa Müller (Bonn), un specialist german in cofeina, se concentreaza asupra perspectivelor terapeutice ale acestei molecule in prevenirea bolii Alzheimer sau in incetinirea declinului cognitiv.

Deoarece aceste efecte au fost evidentiate in studiile epidemiologice si prospective, niciun studiu de cercetare de baza nu s-a concentrat pana in prezent pe legatura dintre cofeina si proteina tau, la originea degeneratiilor neurofibrilare care apar cu 10 la 15 ani inainte de primele simptome ale Alzheimerului.