Berlinul interzice steagurile ucrainene și rusești în timpul comemorării celui de-al Doilea Război Mondial

de: Cristina Dascălu
18:00, 07 mai 2022

Poliția locală a interzis arborarea steagurilor lângă monumente în acest weekend.

Autoritățile din Berlin au interzis să arboreze steaguri rusești și ucrainene în apropierea monumentelor memoriale ale orașului în acest weekend, când oamenii comemorează cea de-a 77-a aniversare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Politico.

„Actul de amintire, precum și respectul pentru memoriale și monumente trebuie păstrate pe fondul actualului război de agresiune al Rusiei în Ucraina. Războiul nu trebuie lăsat să se răspândească dincolo de discursul democratic în conflictele sau argumentele de la Berlin”, a declarat vineri poliția din Berlin într-o declarație.

Seful Poliției, Dr. Barbara Slowik afirmă:

„Conceptul nostru de misiune vizează în esență două obiective. Protejăm comemorarea demnă a 15 locuri memoriale cu reglementări cuprinzătoare concepute pentru a preveni orice conflict în aceste locații. În același timp, luăm măsuri împotriva oricărei forme de sprijin, aprobare, glorificare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”

După înfrângerea naziștilor, în Berlin au fost ridicate monumente pentru a comemora pierderea de vieți sovietice în timpul războiului. De exemplu, memorialul de război sovietic de 12 metri înălțime din cartierul estic Treptower arată un soldat sovietic care sparge o zvastica cu sabia. Se așteaptă ca astfel de monumente să fie puncte de adunare populare în acest weekend pentru cei care condamnă războiul actual și pentru cei care îl apără.

Memorialul de război sovietic este un memorial de război și un cimitir militar din parcul Treptower din Berlin. A fost construit după proiectul arhitectului sovietic Yakov Belopolsky pentru a comemora 7.000 din cei 80.000 de soldați ai Armatei Roșii căzuți în bătălia de la Berlin din aprilie-mai 1945. A fost deschis la patru ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, în  8 mai, 1949.

Poliția a spus că, pe lângă interzicerea steagurilor rusești și ucrainene în apropierea unor astfel de locuri, este interzisă și redarea muzicii militare.

La începutul lunii aprilie, la câteva ore după ce au fost publicate imaginile cu masacrul de la Bucha, în afara Kievului, o competiție de 400 de mașini pro-Putin a străbătut Berlinul, atrăgând critici acerbe din toată Germania și nu numai.