Beneficiile utilizării de șrot de floarea-soarelui. Cantitatea ideală și mod de administrare

de: BZI.ro
10:11, 03 oct. 2023

Șrotul de floarea-soarelui este un produs secundar obținut în procesul de industrializare, în urma extragerii uleiului din semințele de floarea-soarelui. Șroturile reprezintă o sursă valoroasă de proteină vegetală concentrată.

Beneficiile utilizării de șrot de floarea-soarelui

Conținutul ridicat de proteine le fac ideale pentru a fi utilizate în echilibrarea aportului de proteine în hrana animalelor, combinate în nutrețurile concentrate. Acestea joacă un rol deosebit de important în creșterea animalelor tinere și a celor care produc lapte.

Pe lângă proteine, șroturile de floarea-soarelui conțin și cantități semnificative de calciu și fosfor. Compoziția exactă a acestor șroturi poate varia în funcție de procesul de extracție al uleiului, utilajele utilizate și condițiile de prelucrare a semințelor. Un aspect important este prezența în șroturile de floarea-soarelui a unei cantități semnificative de celuloză rezultată din coji. Pentru a le putea administra în hrana animalelor tinere, precum puii sau purceii, șroturile trebuie să fie cernute pentru a elimina sau cel puțin a reduce cantitatea mare de coji, care pot afecta mucoasa gastro-intestinală a acestor animale.

Este important să menționăm că utilizarea cojilor de floarea-soarelui în hrana acestor categorii de animale poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi epizootii de paratifoză la porcii tineri, ceea ce poate avea efecte negative asupra imunității și poate contribui la apariția unor epizootii de pestă porcină.
Din punct de vedere nutrițional, șrotul de floarea-soarelui este bogat în aminoacizi esențiali, cu excepția metioninei, care este prezentă în exces. Această caracteristică are importanță în echilibrarea rațiilor de hrană, prin adăugarea de șrot de soia, care este deficitară în metionină.

Cantitatea ideală și mod de administrare

Proporțiile de șrot de floarea-soarelui se administrează în hrana porcinelor, în funcție de categoria acestora.
În furajele combinate pentru porci, procentul de șrot de floarea-soarelui poate varia în funcție de vârsta și stadiul de creștere al animalelor, de la 12,5 la sută pentru purceii cu vârsta între 40-80 de zile, până la 26,7 la sută pentru purceii cu greutatea între 25-50 kg și 22,0 la sută pentru porcii cu greutatea între 50-100 kg. Scroafele gestante pot primi până la 14,25 la sută șrot de floarea-soarelui în hrana lor. La scroafe și vieri de reproducție este recomandat 20-25 la sută din totalul zilnic de concentrate. La porcinele tinere pentru prăsilă procentul se încadrează între 8 și 10 la sută, iar pentru îngrășare, este indicat 5,5-10,0 la sută din totalul zilnic de concentrate.

Calitatea șrotului de floarea-soarelui trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi aspectul de masă măcinată, lipsa particulelor arse sau mucegăite, culoarea alb-cenușie, mirosul specific, cenușa brută sub 9 procente, și un conținut minim de 30 la sută proteină brută. De asemenea, șroturile de floarea-soarelui pot fi utilizate în hrana altor specii de animale și pot contribui la echilibrarea aportului de proteine și aminoacizi în rațiile acestora. În dieta animalelor care au un stomac cu un singur compartiment, produsele secundare sunt utile pentru a asigura un echilibru adecvat al proteinelor și pentru a optimiza conținutul de aminoacizi sulfuroși.

Rezultate notabile se obțin atunci când se utilizează șroturi de înaltă calitate, în special cele care au fost decorticate și care conțin o cantitate semnificativă de proteină, dar cu un conținut scăzut de celuloză. În cazul șrotului de floarea soarelui, se recomandă a fi inclus în furaje combinate î, proporție de 10-15 procente în furajele combinate destinate hrănirii suinelor adulte de reproducție, a păsărilor adulte și a porcilor pentru îngrășare, și de 5-7 procente în furajele combinate destinate purceilor sugari, puiilor broiler, curcanilor, rațelor și gâștelor. Aceste procente pot varia în funcție de calitatea specifică a șrotului de floarea soarelui și de nevoile nutriționale ale animalelor.