Beneficiile uleiului de măsline: ajută inima, vasele de sânge dar și memoria
Grijă pentru propria sănătate este tipică pentru orice persoană, dar pentru persoanele în vârstă acesta caracteristică se accentuează. Într-adevăr, odată cu vârsta, multe schimbarile ce apar în organism sunt neplacute, cauzate atât de procese naturale, cât și de stres, stilul de viață, nutriție etc. Prin urmare, la această vârstă, este extrem de important să vă monitorizați starea de sănătate. Cum poate ajută uleiul de măsline în această situație?
De ce este esențial uleiul de măsline pentru inimă și vasele de sânge?
Compoziția uleiului de măsline este unică – conține atât de multe elemente necesare unui corp sănătos. Această include o serie de vitamine (A, E, D și altele), calciu, care este important pentru sistemul osos și antioxidanți care normalizează nivelul tensiunii arteriale, care este esențial nu numai la vârsta înaintată. Uleiul de măsline conține diverse substanțe care reduc cantitatea așa-numitului colesterol rău, ceea ce reduce probabilitatea de a dezvoltă diverse boli cardiovasculare foarte critice la om.
Există o serie de confirmări științifice în acest sens. Un studiu realizat la Universitatea din Navarra în Spania a găsit o legătură între consumul de ulei de măsline și un risc mai mic de atacuri de cord – cu 74%! Și un alt grup de oameni de știință de la Universitatea Bordeaux din Franța a evaluat riscul de accident vascular cerebral la cei care foloseau în mod regulat ulei de măsline pentru gătit. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au urmărit viața a peste 8 mii de persoane peste 65 de ani din 3 orașe timp de 5 ani și au descoperit că iubitorii de ulei de masline au o șansă mai mică cu 41% de a dezvolta o boală. Aceste rezultate au fost atribuite acizilor oleici, care sunt utili nu numai pentru inimă ci și pentru vasele de sânge.
Ce beneficii are uleiul de măsline pentru memoria și gândirea?
În 1999, un grup de cercetători de la Universitatea din Bari din Italia au publicat rezultatele muncii lor, aceștia au urmărit peste 5.500 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 84 de ani. În timpul experimentului, participanților li sa solicitat să facă o serie de teste prin care le erau studiate funcțiile lor cognitive (memorie, atenție etc.), precum și să răspundă la întrebări despre nutriție. Cei care au avut o dietă mediteraneană cu abundența de ulei de măsline au avut performanțe cognitive mai bune. Și în același timp, cu cât subiectul respectă mai exact o astfel de dietă, cu atât scorurile sale erau mai mari în timpul testelor. Potrivit oamenilor de știință, o astfel de legătură se explică prin conținutul de acizi grași oleici neinsaturați din uleiul de măsline.
Un alt grup de oameni de știință de la Temple University din Philadelphia, SUA, a vorbit în 2017 despre un experiment cu șoarecii, care la șase luni de la naștere au fost supusi unei dietei mediteraneene cu ulei de măsline. În comparație cu rudele lor, private de acest tip de nutriție, animalele au arătat abilități de învățare superioare, iar memoria lor a fost mai stabilă. Oamenii de știință au descoperit că uleiul de măsline reduce inflamația în creier, îmbunătățește autofagia (procesul de auto-curățare a celulelor de toxine și organele inutile) și inhibă dezvoltarea încurcăturilor neurofibrilare și a proteinelor amiloide. Acest lucru reduce probabilitatea de Alzheimer și demență senilă.