Beneficiile uimitoare ale mierii. Face minuni pentru inima si tensiunea arteriala. Iata si alte proprietati
Monoflora, poliflora sau non-florala, mierea are actiuni diferite in functie de planta, complexul de flori sau seva copacului din care a fost obtinuta. Ca regula generala, consumul zilnic de miere, indiferent de tip, este un miracol pentru sanatate, dar anumite sortimente tintesc afectiuni specifice.
Un aliment care contine toate vitaminele pe care nutritionistii le considera necesare pentru sanatate, dar si minerale si antioxidanti, cu beneficii dovedite in prelungirea vietii si cresterea rezistentei organismului, mierea este esentiala pentru sanatate. Prima substanta dulce folosita de catre om, mierea este atat un aliment de mare valoare cat si un „medicament“ extrem de apreciat de medicina populara si cea moderna. Mihail Petru Apostolescu, apicultor prahovean dintr-o familie cu o lunga traditie, ne-a explicat beneficiile principalelor tipuri de miere, acestea „mostenind“ proprietatile curative ale plantelor din care au fost adunate.
Mierea de salcam – Fina la gust, incanta prin claritate, limpezime si puritate. O proprietate exceptionala este aceea ca, in combinatie cu alte alimente, ceaiuri sau cafea, le indulceste, fara a influenta gustul. Este un tip de miere care cristalizeaza foarte greu. Tipul de miere care se absoarbe cel mai usor de catre organism, mierea de salcam este bogata in complexul B – vitameinele B1, B2, B6, B12. Are proprietati antiseptice si poate fi folosita cu succes in tratarea tusei, dar si pentru bronsite, gastrite, ulcer, reumatism, in convalescente si pentru intarirea imunitatii. Mierea de tei – O miere de culoare galbena, cu reflexe verzi, mierea de tei pastreaza parfumul delicat al florilor din care este culeasa. Are proprietati antiseptice si este utilizata pentru a trata racelile, starile gripale, tusea si bronsita. Dizolva mucusul si curata gatul si este foarte eficienta pentru persoanele care sufera de stres si insomnie. Putina miere de tei inainte de culcare este mai buna decat oricare alt somnifer. Proprietatile sale antiinflamatorii o fac ideala si pentru tratarea crampelor si a problemelor renale. Mierea poliflora – Obtinuta din nectarul mai multor specii de flori, mierea poliflora variaza in privinta aromei si a culorii in functie de tipul de floare predominant. Bogata in vitaminele B, C si K, fier, calciu si potasiu, mierea poliflora stimuleaza apetitul, faciliteaza procesul digestiv, imbunatateste activitatea inimii si a ficatului, duce la cresterea procentului de hemoglobina din sange si este un remediu excelent pentru oboseala fizica si psihica. Acest tip de miere este recomandat pentru tratarea anorexiei datorita continutului bogat in fier. De asemenea, un consum regulat de miere poliflora poate preveni problemele de crestere si demineralizare a oaselor. Mierea de floarea soarelui – O miere monoflora care variaza coloristic de la galben auriu pana la galben inchis, cu o dulceata specifica si miros placut, mierea de floarea soarelui poate fi fluida, vascoasa sau cristalizata cu cristale mari. Este recomanda in cazuri de anemii, stari de surmenaj, efort fizic si intelectual pentru toate categoriile de varsta. Este singurul sortiment de miere care contine lecitina, sustinand procesul de invatare. Sortimente de miere mai rare Mierea de rapita – O miere mai putin dulce, care cristalizeaza rapid intr-o consistenta cremoasa, mierea de rapita are proprietati antibacteriene, ajuta la scaderea colesterolului, regenerarea si mentinerea elasticitatii peretilor vasculari. Are efecte foarte bune pentru prevenirea osteoporozei, reduce riscul de ateroscleroza, asigura buna functionare a creierului, protejand de maladia Alzheimer, si previne depresiile. Mierea de mana (padure) – Este o miere care nu se obtine din nectarul florilor si singura care nu contine polen. Mierea de mana este ne-florala si se obtine de pe seva frunzelor copacilor si a trunchiurilor de copaci (brad, pin, stejar). Culoarea poate varia de la rosu la brun inchis si este recomandata pentru combaterea anemiei, a racelilor si prevenirea infectiilor cailor respiratorii si ale stomacului. Mierea de menta si flori de balta – Mierea de balta se obtine toamna si reprezinta ultimul cules al albinelor din sezonul apicol. Pe malul si in Delta Dunarii, in zonele care au fost inundate, apare flora spontana care este compusa din plante precum butoias, sulfina, palamida, menta si altele. Atunci cand cantitatea de menta este predominanta (peste 70%) se considera miere de menta. Aceasta miere are culoarea galben-roscat pana la verzui-brun, cu un gust dulce-acrisor care lasa o nota finala racoroasa, datorita mentei. Acest tip are un continut foarte ridicat de vitamina C si este tonifianta. Ca utilizari terapeutice este foarte buna in dischinezii biliare si gastrointestinale, antiseptic in spasme pilorice, calmeaza durerile, usureaza digestia si combate balonarea. Mierea de paducel (gherghinar) – O miere cu o culoare foarte deschisa, aproape de alb si o aroma fina, suava, mierea de paducel isi arata adevarata valoare abia dupa ce cristalizeaza, cand formeaza o masa untoasa, din care lipsesc cristalele obisnuite. Similar plantei din care este obtinuta, are efecte extraordinare in circulatia coronara, activitatea muschiului cardiac si folosita cu succes in regularizarea tensiunii arteriale. De cativa ani, s-a constat si faptul ca este foarte buna in reglarea nivelului de colesterol din organism si, prin bogatia de antioxidanti din compozitie reduce leziunile oxidative la nivel de capilare. Mierea de paducel este un remediu eficient pentru cei care sunt foarte stresati din cauza jobului, au dieta neregulata, ameteli, insomnie, afectiuni cardiovasculare, dureri reumatice, artrita, afectiuni cronice la nivelul stomacului si intenstinelor, tensiune arteriala, oboseala si neurastenie.