Beneficiile rodiei pentru sănătate. Un fruct bogat în fibre și antioxidanți, care poate combate multe boli grave
Rodiile au multe beneficii, dar acest fruct, în special semințele și sucul, sunt o sursă bogată de antioxidanți și fibre. Acest lucru face din rodie un fruct ideal pentru susținerea sănătății intestinale și combaterea unor boli, cum ar fi bolile de inimă și chiar anumite tipuri de cancer.
Rodiile sunt fructe rotunde care rodesc începând cu luna septembrie și până în ianuarie. Ele sunt originare din Africa și se crede că provin din țările de pe lângă Peninsula Arabică. Proprietățile medicinale ale rodiilor sunt cunoscute de mii de ani.
Semințele de rodie sunt crocante, suculente, ușor acrișoare și absolut delicioase. Ele adaugă o explozie de aciditate dulce-acrișoară în parfaiturile de iaurt, salatele de fructe sau în cele sărate, în bolurile de cereale, cocktailuri și multe altele. Semințele de rodie sunt de asemenea foarte sănătoase datorită unui număr impresionant de nutrienți și beneficiilor importante pentru sănătate.
Principalele beneficii ale rodiilor
În afară de faptul că sunt versatile în bucătărie, iată câteva dintre motivele principale pentru a consuma rodii în mod regulat.
Rodiile (inclusiv sucul) sunt pline de antioxidanți. Fructele sunt în general surse bogate de antioxidanți, iar rodiile sunt un exemplu perfect în acest sens. În rodii se găsesc mai mulți antioxidanți, cum ar fi vitamina C și antocianine. Studiile arată că sucul de rodie are chiar mai multă putere antioxidantă decât vinul roșu, sucul de struguri sau ceaiul verde în medie.
Este important să consumi (și să bei) o cantitate suficientă de antioxidanți deoarece acești compuși ajută la combaterea radicalilor liberi, reduc deteriorarea celulară și țin departe bolile. Pe lângă potențialul pentru a reduce riscult de a dezvolta anumite tipuri de cancer și boli de inimă, alimentele bogate în antioxidanți, precum rodiile, ar putea contribui și la sănătatea pielii, creierului și ochilor.
Rodiile sunt o sursă bună de polifenoli și fibre prietenoase cu intestinul. Unul dintre cei mai importanți nutrienți conținuți de rodie sunt fibrele dietetice. Fiecare cană conține 7 grame, acoperind o parte semnificativă din aportul zilnic necesar de fibre pentru un adult (aproximativ 25 g pe zi pentru femei și 38 g pe zi pentru bărbați). Fibrele sunt un nutrient esențial pentru sănătatea digestivă și controlul zahărului din sânge.
Conținutul impresionant de fibre nu este singurul motiv pentru a consuma mai multe rodii. Fructul este și o sursă bună de polifenoli, care pot funcționa ca probiotice ce hrănesc bacteriile bune din intestin, ceea ce poate îmbunătăți mucoasa intestinală și reduce inflamația cauzată de boală.
Un fruct cu un conținut redus de zahăr
Rodiile pot susține o inimă sănătoasă. Unii spun că anumite alimente seamănă cu organele ale căror funcții le susțin. De exemplu, nucile sunt benefice pentru sănătatea creierului și seamănă într-o anumită măsură cu creierul uman în aspect. Similar, rodiile, care seamănă vag cu inima, susțin sănătatea cardiovasculară.
Rodiile pot proteja inima în mai multe moduri. Ele pot crește colesterolul „bun” (HDL), în timp ce reduc nivelurile de colesterol „rău” (LDL) și, totodată, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de suc de rodie ar putea, de asemenea, să îmbunătățească fluxul sanguin și să reducă angina. De asemenea, îmbunătățește sănătatea arterelor prin prevenirea acumulării de plăci și ajută la inversarea îngustării arterelor, o boală cunoscută sub numele de ateroscleroză.
Deoarece rodiile au capacitatea de a diminua anumiți factori de risc pentru bolile de inimă, consumul frecvent al fructului ar putea reduce riscul pentru una dintre principalele cauze de deces. Rodiile ar putea de asemenea să combată inflamația, reducând și mai mult riscul pentru bolile cardiovasculare.
Rodiile pot îmbunătăți performanța sportivă. Sucul de rodie poate ajuta la performanța sportivă și poate accelera recuperarea după exerciții fizice intense. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea biodisponibilității de oxid nitric, ceea ce ajută corpul să primească substanțele nutritive de care are nevoie pentru exerciții.
Rodiile pot îmbunătăți controlul zahărului din sânge. Fructele conțin zaharuri în mod natural, cu toate că rodiile se află pe lista fructelor cu conținut redus de zahăr. Deci, pot persoanele cu diabet să mănânce rodii? Este recomandat să consultați părerea unui medic, dar în cele mai multe cazuri, persoanele cu diabet pot mânca rodii, mai ales pentru beneficiile acestora în ținerea sub control a bolii, echilibrând nivelul de zahăr din sânge.