Beneficiile mai puţin ştiute ale cepei

de: BZI.ro
12:38, 06 mart. 2020

Toate fructele, legumele, semințele și plantele care cresc în natură și care ne-au fost lăsate spre hrană poartă în ele binecuvântarea și darul lui Dumnezeu.

Alimentele vegetale au fost înzestrate cu un potențial nutritiv și terapeutic extraordinar, pe care studiile abia acum au început să le descopere.

În ciuda aspectului ei banal, ceapă este un aliment cu valoare de medicament. Știm din bătrâni că este bună în răceli, tuse, astm, infecții bacteriene și probleme respiratorii.

Studiile moderne au scos la iveală mult mai multe beneficii ale consumului de ceapă: ne apără de cancer, de bolile de inimă și de infecții, și poate ajuta la îmbunătățirea funcției plămânilor (mai ales la astmatici) și la tratarea simptomelor de răceală.

Cercetătorii au descoperit în ea compuși cu proprietăți antibiotice, anti-astmatice, antibacteriene, anticancerigene, anti-trombotice, anti-diabetice și anti-osteoporoză.

Cei mai importanți sunt compușii sulfurici (sulfizi, tiosulfinați și sulfoxide). Tiosulfinații s-au dovedit eficienți împotriva bacteriilor E. coli, Salmonella și Bacillus subtilis.

Ceapă conține și foarte multe fructooligozaharide, substanțe care stimulează creșterea de bacterii sănătoase (bifidobacteria), suprimă creșterea bacteriilor dăunătoare în colon și scade riscul formării de tumori la nivelul colonului.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, consumul de ceapă crește densitatea osoasă la femeile aflate în perioada de perimenopauză sau postmenopauză, atunci când riscul de osteoporoză este mai mare. Femeile peste 50 de ani care consumă multă ceapă au un risc de fracturi la șold cu 20% mai mic.

Beneficiile cepei

Organizația Mondială a Sănătății susține utilizarea cepei pentru tratarea afecțiunilor respiratorii (tuse, astm, bronșită) și prevenirea aterosclerozei.

Asemenea usturoiului, ceapă ajută la scăderea tensiunii arteriale și a grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride), datorită conținutului de sulfizi. Compușii sulfurici au și proprietăți anti-coagulante, care ajută la scăderea riscului de formare a cheagurilor de sânge.

Comunitățile din India care nu au consumat niciodată ceapă sau usturoi au prezentat niveluri mai mari de colesterol și trigliceride și un timp de coagulare a sângelui mai mic decât comunitățile care consumă aceste alimente cu regularitate. Ceapă ne protejează de bolile cardiovasculare și datorită antioxidanților (flavonoide) pe care le conține.

Beneficiile cepei

Sulfizii din ceapă au demonstrat efecte antitumorale. Studiile realizate în Grecia au arătat că persoanele care consumă multă ceapă, usturoi și alte legume din această familie au o incidență mai mică de cancer stomacal.

Atenție, ceapă poate crește efectul anticoagulantelor. Dacă luați orice fel de medicamente, cereți sfatul medicului înainte de a consuma ceapă cu mai multă regularitate sau în doze mai mari.