Care sunt beneficiile şi proprietăţile siropului de gutui pentru iarnă

de: alina.tibichi
12:19, 07 oct. 2020

Fructele au un rol major pentru sănătatea noastră. Când vine vorba de o alimentaţie corectă, ele ar trebui să fie indispensabile. Au mulţi nutrienţi care ne menţin sănătoşi. Ca majoritatea fructelor, gutuile conţin multe vitamine şi minerale, dar foarte puţine grăsimi. De ce însă se spune că un pahar cu sirop de gutui are multe beneficii pentru noi?

Cel mai adesea, când ne gândim la gutui, ne vine în minte gemul. Foarte bun, perfect de umplut nişte clătite pufoase. În afară de el însă avem siropul. Ca să-l prepari trebuie doar trei ingrediente. E dulce, poate fi combinat cu apă minerală şi consumat zilnic. De ce oare? Să vedem!

Beneficiile şi proprietăţile siropului de gutui

Iată câteva beneficii ale consumului de sirop de gutui:

  • este bogat în vitamina C, având rol antiinflamator, dar şi în potasiu. Asta înseamnă că ajută la tratarea afecţiunilor antiinflamatorii, dar are grijă şi de sistemul imunitar;
  • datorită prezenţei potasiului, ajută la scăderea tensiunii arteriale;
  • se poate folosi inclusiv pentru tratarea cistitei şi a dermatitei atopice;
  • tratează ulcerul peptic, întrucât calmează tractul gastrointestinal;
  • conţine şi: seleniu, zinc, cupru, fier, calciu, multe fibre, vitamine (A, B, C).

Probleme de sănătate pe care le poţi trata cu gutui

Iată de ce bine să mâncăm gutui, în orice perioadă a anului:

1. Excelent somnifer natural

Pune la infuzat 20 gr frunze de gutui într-un litru de apă fierbinte şi acoperă vasul. După 10-15 minute strecoară infuzia. Se beau câte 2 căni zilnic, până când dispar insomnia, nevroza ori starea de agitaţie. Ca să îi dai o aromă mai plăcută, poţi adăuga apă de flori de portocal. Pe aceasta o poţi cumpăra fie din supermarket, fie dintr-un magazin naturist. Ca să eviți insomnia, e bine și să nu consumi ciocolată și cafea înainte de a te băga în pat.

2. Soluţie împotriva tuşei

Se pune la infuzat o lingură de seminţe de gutui într-o cană de apă fierbinte. După 10 minute se strecoară soluția şi se bea călduţă. Împotriva tusei poți încerca și un sirop de cimbru miere de albine și lămâie.

3. Tratează probleme digestive

Se fierbe o gutuie feliată într-un litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. Se strecoară prin pasăre, apoi se adaugă 50 gr de zahăr. Timp de 3 săptămâni se beau 2 căni zilnic. „Reţeta” se găseşte în volumul „Mic tratat de fitomedicina”, scris de fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat.

4. Stimulează funcţiile hepatice

Se fierb 2 gutui până devin moi. Apoi se pasează, ca să obţii un piure. Din cantitatea obţinută se consuma tmp de o lună. De ce gutuia e bună pentru ficat? Întrucât are efect antioxidant şi stimulează sistemul imunitar. Mai mult, conţin şi substanţe antivirale.

Ştiai că… 100 gr de gutui conţin: 6,4 gr fibre, 25,2 calorii, 14 mg calciu, 200 mg potasiu, 18 mg vitamina C, 6,3 hidraţi de carbon, 14 mg magneziu?
Ştiai că… gutuile fac parte din aceeaşi familie botanică cu perele şi merele?

Beneficii – Cea mai bună reţetă de sirop de gutui pentru iarnă

Pentru iarnă avem o reţetă din bătrâni de sirop de gutui. Am putea spune că e una dintre cele mai rafinate băuturi autohtone, făcute toamna. Iată de ce ingrediente avem nevoie şi care este modul de preparare.

Ingrediente:

  • 5 kg gutui
  • 450 grame de zahăr
  • 1.7 litru apă

Mod de preparare:

Curata gutuile de puf cu un prosop de bucătărie. Spală-le, decojeste-le şi taie în felii mai subţiri. Îndepărtează cotorul şi sâmburii. Pune feliile de gutuie în apă cu zahăr, la fiert la foc mic, dar fără să dea în clocot.
După vreo 50 de minute se ia de pe foc şi se strecoară sucul în alt vas, printr-o bucată curata de tifon. Siropul obţinut se pune iarăşi la foc mic. Când începe să clocotească se toarnă în sticle preîncălzite. Imediat se infileteaza capacele şi se acoperă cu ceva gros, ca să se răcească de la sine.
Pentru gust şi aroma, poţi pune cuişoare sau două beţe de scorţişoară.

Iată rețeta video pentru sirop de gutui: