Beneficii cafea. Cum poate fi servită cea mai cunoscută băutură din lume
Pe lângă multiplele beneficii, cafeaua este fără dar și poate una dintre cele mai servite băuturi din lumea întreagă. Multe persoane o consumă de poftă, altele pentru că le dă un plus de energie. Un român consumă anual aproximativ 3 kg de cafea, mult mai puțin față de locuitorii din țări ca Italia, Germania, Finlanda ori Suedia, unde consumul mediu de cafea pe locuitor este de aproximativ 6-7 kg pe an.
Beneficii cafea. Când este indicat să o consumăm
Unele studii indică că dimineața este cel mai bun moment pentru a savura o ceașcă de cafea iar experții recomandă consumul unei cești de cafea cu 30 de minute înainte de a îndeplini o sarcină importantă.
Oamenii de știință spun că din punct de vedere biologic, nivelul de cortizol atinge vârful la orele 8-9 dimineața, la prânz la ora 13:00 și seara între 17:30 – 18:30. Drept urmare, o ceașcă de cafea trebuie consumată de preferat între 9:30 și 11:30 dimineața sau chiar între orele 13:00 – 17:00. Specialiștii recomandă consumul de cafea între aceste „pauze” în care nivelul de cortizol este mai scăzut deoarece puteți beneficia de efectele maxime energizante ale cafelei. Consumul de cafea în momentele în care cortizolul este la nivelul maxim îi poate crește și mai mult nivelul iar un nivel crescut de cortizol pe perioade lungi poate afecta sistemul imunitar.
Cafeaua are și diferite beneficii mai puțin cunoscute. Aceasta protejează împotriva unor boli precum Parkinson sau diabetul de tip 2, îmbunătățește performanțele fizice și se crede că protejează chiar împotriva unor tipuri de cancer, datorită sursei bogate de antioxidanți. De asemenea, poate îmbunătăți sănătatea ficatului și reduce riscul de depresie.
Cu ce poate fi servită această băutură aromata
Consumatorii de cafea știu că ea mereu merge servită cu un desert. Cel mai bine cafeaua se poate servi cu prăjitură de ciocolată sau cu orice desert cu conținut majoritar de ciocolată, tartă cu fructe, brioșe cu vanilie, fursecuri subțiri și crocante, tartă de nuci caramel și tiramisu. De asemenea, cafeaua se poate servi și cu diferite uleiuri aromate. Acestea adaugă arome subtile și complexitate gustului cafelei, creând o experiență aromatică foarte plăcută. Pe lângă acestea, uleiurile de acest tip sunt unele dintre cele mai ușoare grăsimi pentru organism, reușind să fie sintetizate extrem de repede și transformate în energie și nu colesterol. Cafeaua cu câteva picături de ulei aromat ajută și la menținerea în greutate, dând sațietate o perioadă mai lungă de timp. Dintre cele mai utilizate uleiuri sunt cele de vanilie, scorțișoară, migdale, mentă, cocos, portocale, cardamon.
Ține cont că gustul este unul subiectiv. Deși există unele reguli generale în asocierea de cafea și desert, este indicat să experimentezi în funcție de preferințele tale. Unul dintre beneficiile cafelei este faptul că poate fi servită cu diferite produse de patiserie, extrem de apreciate la primele ore ale dimineții. Cea mai distractivă parte în servirea cafelei cu deserturile este experimentarea băuturilor și dulciurilor preferate pentru a găsi combinația ideală și pe gustul tău.