Beneficii amidonului de cartofi. Informații pe care femeile însărcinate ar trebui să le știe
Folosit pentru îngroșarea sosurilor, supelor și tocănițelor, acesta are numeroase beneficii, printre care controlul zahărului din sânge și nivelurilor de colesterol. Amidonul de cartofi este o substanță albă inodoră, fără gust, moale care trece prin stomac și intestinul subțire nedigerat, ajungând în cele din urmă în colon, acolo unde hrănește bacteriile intestinale bune.
Beneficiile amidonului de cartofi
În primul rând, studiile au arătat că amidonul de cartofi controlează nivelul de zahăr din sânge și ar putea ajuta oamenii care se luptă cu sindromul metabolic. De asemenea, acesta ajută la sensibilitatea la insulină.
De altfel, îmbunătățește nivelurile de colesterol din sânge. Amidonul rezistent scade lipoproteină de densitate joasă și nivelul colesterolului total. De asemenea, acest amidon elimină excesul de lichide din organism, oprește dezvoltarea proceselor inflamatorii, previne formarea de tumori canceroase, îmbunătățește sistemul imunitar, îmbunătățește procesele metabolice din corpul uman, îmbunătățește funcția sistemului digestiv, previne apariția bolilor cardiovasculare, reduce nivelul de aciditate, previne apariția ulcerelor.
Amidonul de cartofi este un aliment minune pentru femeile însărcinate. Consumul în timpul sarcinii previne probleme precum: răceli frecvente, arsuri la stomac, cariile dentare, tulburări metabolice, umflarea, tulburări hormonale, căderea părului, deteriorarea unghiilor, iritabilitate și alte tulburări.
Acesta este benefic și recomandat și femeilor care alăptează, specialiștii asigurând faptul că nu dăunează bebelușului. De asemenea, acesta trebuie să facă parte și din alimentația copiilor, însă cu atenție. Unii pot dezvolta reacții alergice, precum: erupțiile cutanate, înroșirea pielii, mâncărimile sau neliniște. În cazul în care aceste reacții nu apar, amidonul de cartofi contribuie la îmbunătățirea sistemului digestiv al copilului, la întărirea oaselor, a dinților și a sistemului imunitar.
Este mai bun decât amidonul de porumb?
Amidonul de porumb și cel de cartof sunt cele mai comune și versatile. Primul este obținut din boabele de porumb. Un aspect semnificativ al amidonului de porumb este faptul ca este cunoscut pentru capacitatea sa de a forma geluri stabile si transparente, ceea ce îl face potrivit pentru multe aplicații culinare.
În ceea ce privește utilitatea în bucătărie, amidonul de porumb este preferat pentru îngroșarea supelor și sosurilor, pe când cel din cartofi este preferat pentru preparatele cu textură cremoasă, cum ar fi piureul.
În ceea ce privește stabilitatea termică, amidonul de porumb are tendința de a rezista la temperaturi mai ridicate ceea ce îl face potrivit pentru gătirea sosurilor la temperaturi înalte sau pentru preparate în cuptor. Pe cealaltă parte, amidonul de cartofi are tendința să se degradeze la temperaturi ridicate.
În industria alimentară, ambele sunt folosite în egală măsură pentru producția unei game largi de produse, de la produse de panificație la produse congelate si deserturi. Amidonul de cartofi este preferat pentru produsele cu textură cremoasă, cum ar fi cartofii prăjiți, pe când amidonul de porumb este ales pentru sosuri și deserturi, unde se dorește o consistență mai mare.
Totuși, cele două sunt interschimbabile. Dacă nu aveți la îndemână amidon de cartofi, puteți folosi amidon de porumb și invers. Totuși, trebuie să aveți în vedere că densitatea amidonului de cartofi este mai mare, astfel cantitatea trebuie înjumătățită.