Bei cafea de la automatele din oraș? După ce vei afla ce spun medicii din Iași despre ele, vei renunța – FOTO
Automatele de cafea au devenit o alternativă ușoară, rapidă și ieftină pentru majoritatea persoanelor care vor o băutură rapidă. Acestea sunt ușor de folosit și de găsit pentru că se află aproape în tot orașul. Medicii ieșeni atrag atenția pentru că în spatele lor se ascunde un adevărat pericol pentru sănătate
Specialiștii spun că aparatele de cafea nu sunt tocmai sigure și pot reprezenta un risc pentru sănătate, dacă nu sunt respectate condițiile de igienă. Astfel că dozatoarele de cafea sau de alte băuturi calde se pot transforma în adevărate focare de infecții.
Oamenii ignoră pericolul din automatele de cafea
O altă problemă este reprezentată de faptul că tot mai mulți tineri aleg să consume aceste produse fără a avea garanția că sunt cele pe care le vor regăsi în paharul de plastic. Specialiștii spun că există șanse pentru consumator să bea cafea în cazul celei simple, dar lucrurile se complică atunci când vine vorba despre lapte.
„Consumul de băuturi calde sau fierbinți distribuite de automatele de cafea a devenit o practică obișnuită atât la locul de muncă, cât și în timpul liber. În fiecare zi, se vând milioane de băuturi de acest gen, dar calitatea produselor distribuite poate să nu fie întotdeauna garantată, fiind legată de mulți factori, precum calitatea materiilor prime utilizate, calitatea apei destinate consumului uman, temperatura, care nu trebuie să fie mai mică, ci peste 80 de grade, încărcarea microbiană a pulberilor în interiorul căreia, după procesul de uscare la căldură, pot supraviețui ciupercile, bacteriile și sporii bacterieni și eficacitatea procedurilor de curățare și dezinfecție.
Un studiu efectuat în 2022 a evidențiat contaminarea microbiană atât a cafelei, cât și a automatelor de cafea. Așadar, controalele oficiale reprezintă o modalitate adecvată de evaluare și garantare a cerințelor igienico-sanitare, prevăzând acțiuni corective, atunci când este necesar, pentru protejarea consumatorilor”, a subliniat dr. Alina Onofriescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Medic: „Este esențial să se efectueze o evaluare specifică a riscurilor alimentare”
Simpla clătire cu apă a acestor dozatoare nu este suficientă pentru a elimina bacteriile, astfel că specialiștii ieșeni afirmă că cei care dețin aceste aparate ar trebui să informeze consumatorul, în mod clar, despre felul în care sunt curățate, pentru a reduce riscul de contaminare.
„În conformitate cu legislația UE, privind siguranța alimentară, pentru distribuția automată de alimente și băuturi este esențial să se efectueze o evaluare specifică a riscurilor alimentare, punând în aplicare proceduri adecvate, pentru a garanta consumatorilor un produs sigur. Prin urmare, toți operatorii de afaceri alimentare trebuie să ofere un plan adecvat și precis al procedurilor de curățare și igienizare a suprafețelor interioare și externe ale mașinilor, incluse în Sistemul de Management al Siguranței Alimentare, care este util pentru reducerea riscului de contaminare”, adaugă dr. Alina Onofriescu.
Pe lângă automatele de cafea, care pot deveni focare de infecții, mai este un aspect pe care iubitorii de băuturi fierbiți ar trebui să-l ia în considerare, anume paharul de unică folosință din carton, ce face ca ceaiul și cafeaua să devină toxice. Medicii afirmă faptul că aceste pahare se degradează atunci când lichidul din interior ajunge la temperaturi precum 85 de grade Celsius. Problema cea mai mare este că particulele pe care acest carton le conține sunt transferate în băutură.