Becurile LED elimina coronavirusul
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv sustin că coronavirusul poate fi ucis rapid folosind diode cu emisie de lumină ultravioletă (LED-uri UV).
Aceasta este o nouă descoperire care ar putea face diferența în lupta împotriva Covid-19. În Israel, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit că noul coronavirus ar putea fi ucis rapid și eficient folosind diode cu emisie de lumină ultravioletă.
Becurile LED elimina coronavirusul de pe suprafețele mari
Acesta este primul studiu din lume privind eficacitatea dezinfectării unui spatiu utilizând iradiere UV-LED la diferite lungimi de undă sau frecvențe. În acest studiu, cercetătorii au testat lungimea de undă optimă pentru a distruge coronavirusul. Acestia au descoperit că o lungime de 285 nanometri a fost aproape la fel de eficientă în dezinfectare ca o lungime de undă de 265 nanometri, necesitând mai puțin de jumătate de minut pentru a distruge mai mult de 99,9% din coronavirusuri. O descoperire importantă, deoarece becurile LED de 285 nm sunt mult mai ieftine și mai ușor disponibile decât becurile de 265 nm.
„Întreaga lume caută acum soluții eficiente pentru eradicarea coronavirusului din diverse spatii. Problema este că, pentru a dezinfecta un autobuz, tren, sală de sport sau avion cu spray chimic, este nevoie de muncă fizică și, pentru ca pulverizarea să fie eficientă, substanței chimice trebuie să i se acorde timp să acționeze”, rezumă managerul de proiect, profesorul Hadas Mamane, care conduce programul de inginerie de mediu la Universitatea din Tel Aviv, potrivit Sante Magazine.
Tehnologie disponibilă in viitorul apropiat
Această nouă tehnologie ar putea asadar să fie disponibilă in viitorul apropiat.
„Știm, de exemplu, că personalul medical nu are timp să dezinfecteze manual, de exemplu, tastaturile computerului și alte suprafețe din spitale – și rezultatul este infecția și carantina. Sistemele de dezinfecție bazate pe becuri cu LED pot fi instalate totuși în sistemul de ventilație și în aparatul de aer condiționat, de exemplu, și sterilizează aerul aspirat și apoi emis în cameră”, adaugă omul de știință.
Mamane asigură că virusul moare atunci când este expus la becuri LED, care sunt mai ieftine și ușor disponibile. De asemenea, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și nu conțin mercur. În cele din urmă, această lucrare sugerează că această tehnologie ar putea fi instalată în sistemele de aer condiționat și apă pentru a elimina virusul. O soluție pentru dezinfectarea eficientă a suprafețelor și a spațiilor mari. Cercetătorii precizează că această metodă de dezinfecție nu ar trebui utilizată în locuinte din cauza pericolului pe care îl poate reprezenta.
Descoperirea de fanță, publicata în Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, sugerează că această tehnologie ar putea fi instalată în sistemele de aer condiționat și apă pentru a elimina coronavirusurile, în special pe cel care este cauza bolii Covid-19.