BEC a respins cererile de renumărare a voturilor. PMP: „Existau șanse ca rezultatul final să fie diferit”

de: Cristian ZAVASTIN
13:16, 11 dec. 2020

Biroul Electoral Central a respins cererile de renumărare a voturilor de la alegerile parlamentare din 6 decembrie, depuse de Partidul Mișcarea Populară, a anunțat formațiunea politică.

PMP nu a atins pragul electoral de 5% din voturi, necesar pentru intrarea în Parlament. Conform rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, partidul a obținut 4,82% din voturi la Camera Deputaților și 4,93% din voturi la Senat.

„Ieri a avut loc ședința Biroului Electoral Central în care au fost discutate și solicitările de renumărare făcute de Partidul Mișcarea Populară. Pentru o informare corectă, solicitările noastre au fost respinse”, se arată într-o postare a PMP pe pagina de Facebook.

PMP: „Dacă erau aprobate solicitările noastre, existau șanse ca rezultatul final să fie diferit”

Reprezentanții PMP susțin că dacă erau aprobate solicitările noastre, existau șanse ca rezultatul final să fie diferit

„Partidele politice s-au opus. Este lesne de înțeles de ce partidele, fie ele de dreapta sau de stânga, au votat împotriva solicitărilor PMP. Avem convingerea că dacă erau aprobate solicitările noastre, existau șanse ca rezultatul final să fie diferit”, mai susțin în postare reprezentanții PMP pe pagina de Facebook.

Voturile nule din Argeș se vor renumăra

Voturile nule din Argeș se vor renumăra, în urma unei contestații a Partidului Mișcarea Populară.

Reprezentanții a trei partide, respectiv Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Liberal dar și cei ai Partidului Social Democrat al muncitorilor din Argeș au contestat numărul voturilor declarate nule.

Inițial, au făcut această contestație la Biroul Electoral Județean, care și-a declinat competența către Biroul Electoral Central.

Astfel, în urma unei ședințe, cei de la BEC au decis să admită renumărarea voturilor nule în întreg județul Argeș. Cu alte cuvinte, astăzi se va întruni o comisie, din care vor face parte și reprezentanți ai celor trei partide care au contestat, care va verifica toate voturile declarate nule, respectiv 3,131 pentru Camera Deputaților, și 2,752 pentru Senat. Toate acestea vor trece prin mâinile celor din comisie, care vor verifica dacă sunt, într-adevăr, nule.

În contestațiile depuse, reprezentanții partidelor s-au plâns că, de fapt, aceste voturi ar fi fost exprimate în favoarea formațiunilor lor, însă nu ar fi fost numărate sau gestionate corect.

PMP – 4,82% din voturi la Camera Deputaților și 4,93% la Senat

PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR au trecut pragul electoral la alegerile parlamentare și vor forma viitorul Parlament, potrivit datelor finale anunțate de Biroul Electoral Central. PMP și Pro România nu au trecut pragul electoral.

PSD a obținut la Camera Deputaților 28,9%, iar la Senat 29,32% PNL a primit 25,19% la Camera Deputaților, în timp ce la Senat a primit 25,58%. La Camera Deputaților USR PLUS a înregistrat 15,37% din voturi și 15,86% la Senat. AUR a înregistrat un scor de 9,08% la Camera Deputaților și 9.17% la Senat, iar UDMR 5,74% la Camera Deputaților și 5,89% la Senat. PMP și Pro România nu au trecut pragul electoral. PMP a primit 4,82% din voturi la Camera Deputaților și 4,93% la Senat, iar Pro România – 4,09% la Camera Deputaților, iar la Senat 4,13.

Eugen Tomac și-a dat demisia de la șefia PMP

Eugen Tomac a anunțat miercuri, 9 decembrie, că și-a depus demisia de la șefia Partidul Mișcarea Populară. La conducerea formațiunii politice Marius Paşcan va prelua funcția de lider interimar.

„Am avut o ședință lungă cu colegii din PMP și pentru că sunt conștient că ne doream cu toții un rezultat mai bun, am luat decizia de a-i anunța pe colegii mei că îmi asum acest rezultat. Prin urmare, pentru că-mi asum acest rezultat, mi-am depus demisia din funcția de președintele al PMP și colegul meu Marius Pașcan va prelua interimatul. În cel mai scurt timp vom organiza un Congres”, a spus Eugen Tomac.