BEC a aprobat desființarea protocolului PSD-PNL deși termenul prevăzut de Guvern depășise! Unde sunt procurorii?

de: BZI.ro
12:50, 25 apr. 2024

Decizie cel puțin suspectă luată de Biroul Electoral Central (BEC) care a aprobat desființarea protocolului PSD-PNL la București deși termenul de 21 aprilie prevăzut de Guvern a depășit cu mult.

Vă aducem aminte faptul că ciuma roșie PSD și febra galbenă PNL au decis să meargă separat la alegerile locale din București după cele două partide nu s-au mai înțeles asupra candidatului comun care a fost Cătălin Cîrstoiu.

BEC a aprobat desființarea protocolului PSD-PNL deși termenul prevăzut de Guvern depășise!

Decizie suspectă luată de Biroul Electoral Central (BEC), condus de judecătorul Vasile Bîcu! Acesta a emis miercuri o decizie prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie, în ciuda faptului că o hotărâre de guvern stabilise data-limită la 21 aprilie. Această hotărâre a BEC este deosebit de importantă pentru PSD și PNL, cele două partide care au optat pentru ruperea alianței electorale la Primăria București și participarea cu candidați separați – Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL),.

Conform Hotărârii de Guvern 199/2024 adoptate de guvernul Ciolacu, termenul limită era stabilit la 21 aprilie. Acest lucru înseamnă că, conform legislației în vigoare, PSD și PNL ar fi putut depune un acord de desființare a protocolului de constituire a alianței electorale pentru București până duminică, 21 aprilie. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost posibil, deoarece decizia de a desființa protocolul inițial și de a participa la alegeri cu candidați separați a fost luată abia în ședința-maraton de luni, 22 aprilie, iar formalizarea deciziilor de conducerea celor două partide a avut loc marți, 23 aprilie.

Pentru a soluționa această problemă, BEC a adoptat Hotărârea 54H/2024 miercuri, prin care stabilește un termen diferit față de cel din OUG 21/2024 și HG 199/2024: 26 aprilie. Această hotărâre permite PSD și PNL să rupă protocolul inițial al alianței și să candideze separat la Primăria Generală și la Consiliul General al Municipiului București, conform G4media.ro.

Protocolul inițial al Alianței PSD-PNL prevedea candidaturi comune la Primăria București, Consiliul General, primăriile de sector și cele șase consilii locale. Daniel Băluţă și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4 din București în numele alianței electorale PSD-PNL, pe baza protocolului inițial al alianței, împreună cu semnăturile necesare.

Cum vor strânge PSD și PNL semnăturile necesare candidaturii?

O altă anomalie ce ar trebui să fie anchetată de procurorii români este reprezentată de modalitatea prin care PSD și PNL vor strânge zeci de mii de semnături pentru susținerea celor doi candidați? Vorbim, conform legii de peste 17.000 de semnături în doar câteva zile:

”pentru funcția de primar – minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează. Numărul de semnături nu poate fi mai mic de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor, 1.000 în cazul municipiilor și sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București.” se arată în Art. 49 și 50 din Legea 115/2015.

Nimeni nu acuză pe nimeni, dar procurorii ar trebui să verifice dacă datele oamenilor sunt completate ”din burtă” sau dacă cele două partide au acces la baze de date și semnează în locul oamenilor! Desigur, în ultima perioadă ne-am obișnuit ca procurorii să ”doarmă” și să nu ancheteze adevăratele fapte de corupție sau falsuri. În concluzie, vedem cum până și BEC lucrează în interesul ciumei roșii PSD și febrei galbene PNL!