Bebe transpiră la cap, ce este de făcut? Iată care sunt cauzele
Bebe transpiră la cap și nu știi ce trebuie să faci? Nu te îngrijora! În acest articol vei găsit toate informațiile de care ai nevoie, pentru a scăpa de transpirația excesivă a capului copilului tău.
În general, transpirația capului copiilor nu ar trebui să te sperie, deoarece apare relativ frecvent. Este posibil ca micuțul să fie îmbrăcat prea gros sau în camera în care doarme să fie prea cald. Însă, acest lucru poate fi și semn de infecție sau boală. De aceea, este necesar să identifici cât mai repede cauza acestei probleme. O observare atentă a copilului ar trebui să fie suficientă, pentru a depista cauza care îl face să transpire atât de mult în zona capului.
Bebe transpiră la cap: 9 cauze pentru transpirația la bebeluși
Bebelușul poate transpira din mai multe cauze, printre care se regăsesc următoarele: alăptare incorectă, infecție, prea multe haine. Despre acestea și despre multe altele vom vorbi în rândurile următoare.
Prea multe haine
Așa cum am menționat la începutul acestui articol, prea multe haine, prea groase sau o temperatură ridicată în cameră, sunt cauze ce pot determina apariția transpirației la cap a copiilor. De aceea, este important ca temperatura din dormitor să fie de cel mult 20-22 de grade Celsius, pentru ca cel mic să aibă un somn odihnitor. De asemenea, nu uita că înfofolindu-ți copilul atunci când iese la plimbare iarna, faci mai mult rău decât bine. Cu fiecare haină în plus, va transpira mai mult, iar riscul de a răci, crește.
Are o alergie
Copilul poate avea o alergie care îi provoacă transpirația. De exemplu, hainele spălate cu anumiți detergenți pot irita pielea bebelușilor, fapt ce duce la hiperhidroză. De aceea, nu uita să folosești produse blânde, hipoalergenice, adaptate la pielea delicată a copiilor.
Alte semne ale alergiei la copii: nas înfundat și secreție abundentă apoasă, respirație pe gură în timpul nopții, strănut, ochi roșii, umezi, respirație șuierătoare, durere de burtă și de cap, înroșirea pielii de pe obraji.
Patul îl face să transpire
Transpirația în exces poate fi provocată și de materialele din care sunt făcute lenjeria patului sau salteaua. Pentru a înlătura această cauză, achiziționează accesorii pentru pat din fibre naturale, care nu cauzează nicio iritație la copii.
O infecție
Copilul poate avea o infecție și de aceea transpiră în zona capului. În cazul în care cel mic are febră, ade urgență la ajutorul unui medic pediatru.
Semn de rahitism
În zilele noastre, această cauză nu este foarte des întâlnită. Însă, în cazul în care se întâmplă, medicul va prescrie bebelușilor o doză fixă de viamina D, după efectuarea unor analize.
Fibroza chistică
Fibroza chistică este o boală cronică, incurabilă și limitatoare de viată, care alterează în timp abilitatea de a respira. În acest caz, transpirația este întotdeauna însoțită de miros, din cauza prezenței clorurilor în sudoarea copilului. Dacă nu simți niciun miros, nu te alarma degeaba.
Moștenire de familie
Transpirația în exces poate fi ereditară. Dacă unul dintre părinţi suferă de transpiraţie excesivă, e posibil ca şi copilul să fi moştenit această problemă.
Alăptare incorectă
Unii bebeluși pot transpira la cap în timpul alăptării. Acest lucru se întâmplă din cauza poziţionării greşite a bebeluşului la piept. Astfel, el face efort dublu pentru a suge.
De asemenea, și biberonul îl poate face să transpire. Dacă observi că cel mic transpiră excesiv în cap în timp ce mănâncă, probabil gaura tetinei este prea mică. În această situație, este necesar să treci la o tetină cu mai multe găuri, urmărind, cu atenție, reacţia copilului.
Are prea multă energie
Copilul poate transpira și din cauza temperamentului său. Dacă își mișcă mereu mâinile și picioarele, consumă multă energie și, de aceea, are capul mereu transpirat.