Beatrice Rancea nu se lasă! Managerul suspendat al Operei Naționale Române Iași a contestat controlul judiciar! Magistrații ieșeni vor decide mâine dacă mențin sau nu măsura preventivă în cazul acesteia!
Managerul suspendat din funcție al Operei ieșene a contestat în instanță controlul judiciar sub care a fost plasată de anchetatori. Beatrice Rancea speră ca judecătorii Tribunalului Iași să îi înlăture obligațiile impuse de procurori. Amintim că oamenii legii au luat această măsură preventivă în cazul ei după perchezițiile efectuate la sediul Operei ieșene
După ce a scăpat de o eventuală propunere de arestare preventivă din partea anchetatorilor, Beatrice Rancea nu se lasă și ține neapărat să scape și de controlul judiciar. Managerul suspendat din funcție al Operei Naționale Române Iași (ONRI) a depus ieri, prin avocat, o contestație la Tribunalul Județean.
Urmează ca, mâine, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași să decidă dacă balerina va rămâne sau nu sub control judiciar. Și Iațâc Aligheri Alin a contestat măsura controlului judiciar. Tribunalul Iași va lua o decizie în data de 8 martie.
Ce spun procurorii DIICOT Iași despre jaful de la Operă
Procurorii DIICOT au descins recent la sediul Operei ieșene. Aceștia au ridicat saci cu documente, dar au și dus la audieri mai multe persoane, printre care și pe managerul suspendat din funcție al ONRI, Beatrice Rancea, precum și pe Alighieri Iațâc. Oamenii legii afirmă că Beatrice Rancea a contribuit la măsluirea unor acte de cazare într-un hotel din Iași.
Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pe 30 iunie 2020, cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave. După doar 2 luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și-a declinat competența de soluționare a unei alte sesizări, venită din partea Corpului de Control al Primului Ministru.
„În sesizarea înaintată de Corpul de Control al Primului Ministru se arată aspecte din activitatea managerială a lui Beatrice Rancea în perioada mai 2016 – decembrie 2017, în care aceasta a deținut funcția de manager interimar al Operei Naționale București. Printr-o ordonanță, a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri”, afirmă procurorii DIICOT Iași.
„A fost constituit un grup infracțional organizat”
Anchetatorii au adăugat că, din 2014 pănă în prezent, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat alternativ, în municipiile Iași și București.
„Membrii grupului au acționat cu scopul de a obține sume mari de bani, provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Caracteristica particulară a acestor subvenții este dată de alocarea lor de Ministerul Culturii către instituțiile subordonate în baza unui contract de management încheiat în urma unui concurs de proiecte.
Prin proiectul de management, dincolo de obiectivele culturale de atins, managerul care prezintă proiectul trebuie să stabilească «o estimare a resurselor financiare ce ar trebui alocate de autoritate». În acest fel, cuantumul subvențiilor pe care Opera Națională București și ONRI le primesc reprezintă, în fapt, o negociere directă între manager și Ministerul Culturii”, au subliniat anchetatorii.
Opera din București cere înapoi banii de la Beatrice Rancea
Reporterii „BZI” v-au prezentat recent faptul că Opera din București a și dat-o în judecată pe Beatrice Rancea. Reprezentanții Operei Naționale București (ONB) le cer judecătorilor să o oblige pe balerină la plata unor despăgubiri în valoare totală de aproape 10.000 de euro.
Magistrații din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București au decis să-și decline competența de soluționare a procesului în favoarea Tribunalului din Capitală.
„Sunt îndeplinite condițiile privind răspunderea contractuală, pârâta putănd preîntâmpina producerea prejudiciului instituției pe care o conduce. În urma verificării efectuate de Curtea de Conturi, s-a statuat că au fost încălcate dispozițiile legale și obligațiile contractului de management din 4 august 2016”, au precizat reprezentanții ONB în fața instanței.